najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Britanija ulaže u puteve koji pune automobile strujom

Britanska vlada priprema se da isproba novu tehnologiju puteva koja će omogućiti električnim automobilima snabdevanje energijom dok su u pokretu, kako bi pomogla vozačima da izbegnu česta zaustavljanja zbog punjenja vozila.

Vlada Britanije je za ovaj petogodišnji projekat izdvojila oko 500 miliona funti (705 miliona evra), preneo je Si-En-En (CNN).

Najveći broj električnih automobila snabdeva se energijom punjačima dok su parkirani na ulici ispred kuće. Bežično (wireless) punjenje je takođe moguće, ali i u tom slučaju je neophodno da se vozilo zaustavi.

Vlada Velike Britanije je predložila novi način punjenja automobila koji će funkcionisati na sličan način kao bežični punjači za telefon, koristeći tehnologiju magnetne indukcije.

Inženjeri će instalirati bežičnu tehnologiju u vozila za testiranje i namestiti specijalnu opremu ispod puta, a testiranja će početi kasnije ove godine.

Kablovi koji će biti postavljeni ispod autoputa generisaće elektromagnetna polja koja će pokupiti prijemnik na kolima i preoblikovati u električnu energiju.

Oprema uključuje komunikacioni sistem, kako bi vozilo bilo detektovano na putu i automatski uključilo punjenje po potrebi.

Testiranje nove tehnologije će, za sada, biti ograničeno na područja na kojima regularnim vozačima kretanje nije dozvoljeno.

„Tehnologija vozila napreduje sve brže i mi smo posvećeni naporima da podržimo rast broja vozila sa ultra niskim emisijama na autoputevima Engleske“, rekao je vladin zvaničnik inženjer Majk Vilson.

Vlada Britanje takođe namerava da poveća broj stanica za snabdevanje vozila električnom  energijom, pa će punjači biti dostupni na oko 32 kilometara.

Slična tehnologija se koristi Južnoj Koreji, gde autobus može da pređe oko 24 kilometara zahvaljujući energiji kojom je napunjen tokom vožnje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike