Bugarski predsednik ponudio hakeru posao

Na web-stranici bugarskog predsednika je u sredu, 17. januara, osvanula poruka hakera koji sebe naziva Kubaka: „Zašto sam ovo uradio? Vrlo jednostavno. Zato što moji roditelji žive jadno, zato što ne mogu da pronađem posao bez prave veze i zato što mnogi moji prijatelji pokušavaju da sreću pronađu u inostranstvu. Šta mi je drugo preostalo?“.

Ovo je još jedan od politički motivisanih hakerskih napada koji su u svetu sve češći u poslednje vreme, a kojima su najčešće mete upravo sajtovi političkih stranaka ili državnih ustanova. Novi je fenomen dobio i svoj naziv – hactivism – po ugledu na „activism“.

Bugarski je „haktivista“ na sajtu i ostavio poruku o tome da ne želi da napusti svoju domovinu, ali da za njega, kao i većinu mladih ljudi u ovoj zemlji, nema izbora. Bugarska agencija „Fact“ je posle ovog događaja sprovela ispitivanje javnog mnjenja i ustanovila da 70% ispitanih odobrava postupak hakera i da je sve ono što je na sajtu napisao istina, jer je čak 83% Bugara spremno da napusti svoju domovinu čim im se ukaže prilika da u inostranstvu dobiju dobro plaćen posao.

A kako je na sve ovo reagovao bugarski predsednik Stojanov? Pa, demagoški, onako kako to političari umeju. „U mnogo čemu što kaže, taj momak ima pravo. Ako me nazove, sigurno ću ga zaposliti“, izjavio je on razgovoru snimljenom za bugarski dnevnik „24 sata“. Eto prave veze za mladog hakera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.