U trendu

Charlie stiže u septembru

Tržište mobilnih telefona više nego ikad preplavljeno je novim modelima ovih uređaja bez kojih se normalan život više ne može ni zamisliti. Kompanija Nokia planira da do kraja ove godine na evropskom tržištu predstavi čak 16 novih modela. Za septembar je planirano predstavljanje nekoliko tzv. pametnih mobilnih telefona. Jedan od njih nosi kodni naziv Charlie NPI5. Od postojećih „pametnih“ modela razlikuje se po kompatibilnosti sa UMTS (3G) mrežom mobilne telefonije i po ugrađenoj kameri (digitalnom fotoaparatu) sa rezolucijom od 1,3 megapiksela.

Na prvi pogled Charlie NPI5 predstavlja kombinaciju prethodnih modela ove kompanije – Nokia 6600 (koji takođe pripada „pametnim“ telefonima) i modela Nokia 3650. Kod mobilnih telefona uobičajeno je da memorijski prostor predstavlja najveći problem. U ovom slučaju on je rešen podrškom za memorijsku karticu MMC (MultiMedia Card) sa maksimalno 128 MB, mada će se u budućim verzijama ta vrednost povećati na 256 MB. Buduće verzije će takođe, po obećanju proizvođača, imati i podršku za više formata memorijskih kartica. Još jedna pogodnost pri njihovoj primeni je mogućnost ubacivanja i zamene kartice u toku rada uređaja.

Kamera ugrađena u ovaj telefon daje dosta dobar kvalitet slike (u rangu modela Nokia 7610). Pored toga, telefon ima ugrađen i blic. Trenutna verzija (prototip telefona) ima kameru sa rezolucijom od jednog megapiksela, ali će se već u junu pojaviti nova verzija sa najavljenih 1,3 megapiksela. Telefon se napaja istim baterijama kao i model 6600 (BL-5C). Softver se takođe bazira na istom operativnom sistemu Symbian OS, a u ovom slučaju koristiće se njegova verzija 7 ili 8.

Zvanična prezentacija mobilnog telefona Charlie NPI5 namenjenog komercijalizaciji očekuje se sredinom leta. Kako je najavljeno, on će se najverovatnije prodavati po ceni od 500 evra. Zanimljivo je da, pored te komercijalne varijante, Nokia priprema i verziju modela namenjenog poslovnim korisnicima. Ona će imati slične karakteristike i funkcije – razlikovaće se samo po dizajnu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.