U trendu

Da li je moguće? Apple kupuje Teslu

Tri godine nakon prvih vesti kako bi Apple u želji da proširi svoje poslovanje na autoindustriju mogao da kupi Teslu priča se aktualizuje, a Tesla je navodno opet na nišanu Appleovih mešetara.

Citigroup je objavio popis sedam kompanija koje su potencijalne mete za preuzimanje od strane Apple-a. Među njima su tako Netflix, Walt Disney, ali i Tesla, javlja Reuters.

Apple trenutno raspolaže sa više od 250 milijardi dolara, od kojih 90% stoji u inostranstvu i spremni su za nova ulaganja. Trampov predlog repatrijacije novca skrivenog van Amerike donosi smanjenje poreza sa 35 na svega 10%, a to znači kako bi Apple u Americi za nove akvizicije imao na raspolaganju bar 200 milijardi dolara. Prevedeno, Apple ima jedinstvenu priliku da svoj kapital jeftino vrati u Ameriku i uloži u nove profitabilne poslove.

Na ruku ide i činjenica kako Apple već nekoliko godina pokušava da uđe u autoindustriju. Projekat Titan je javna tajna, a sve više Appleovih prototipa autonomno krstari američkim putevima. Akvizicija Tesle zasigurno bi ubrzala stvari.

Tesla je nedavno objavila poslovne rezultate prema kojima joj je usled 69-postotnog rasta prodaje tržišna vrednost porasla na oko 49 milijardi dolara, čime je pretekla čak i giganta Forda. Tesla je prošle godine isporučila oko 76.000 automobila, a u prva tri meseca ove godine više od 25.000. Pridodamo li tome Model 3 koji je okupirao proizvodne kapacitete do kraja iduće godine usled rezervacije više od 400.000 primeraka, kupovina Tesle se čini kao vrlo pametno ulaganje.

Elon Musk se za sada ne obazire na ovakve ideje. Kad su ga novinari pitali za takvu mogućnost i šta bi takvo partnerstvo za njih značilo Musk se nasmejao i rekao: „Da, mislim da trenutno ne žele razgovore na tu temu. Barem nisam čuo za nikakve indicije. Apple i dalje ima odlične proizvode, i ja koristim njihov telefon i tablet.“

Na pitanje o tome kako vidi Apple, kao rivala ili partnera, Musk je za BGR izjavio: „Ne znam šta planiraju da naprave u svetu automobila, to još nije jasno“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike