U trendu

Da li je na pomolu lek protiv opadanja kose?

Gen Sox21 dosad je bio dovođen u vezu samo sa stvaranjem nervnih ćelija, ali su japanski naučnici utvrdili da taj gen ima veze i sa nečim drugim. Naime, tim naučnika pod vođstvom prof. Jumiko Saga (Yumiko Saga) otkrio je da nedostatak toga gena prouzrokuje rani gubitak kose. To otkriće budi nadu u razvoj novih tretmana protiv ćelavosti.
Prof. Jumiko Saga i njeni saradnici s Nacionalnog instituta za genetiku u Tokiju genetski su modifikovali miševe tako što su im blokirali gen Sox21. Pokazalo se da takvi miševi gube dlaku već 15 dana posle rođenja, i to od glave prema repu. Tri nedelje posle rođenja ti genetski modifikovani miševi izgubili su sve dlake na telu. Kasnije su im dlake polako narasle, a zatim ponovo otpale.
"Pošto je poznato da ljudi dele isti taj gen s miševima, sasvim je moguće da gen Sox21 prouzrokuje i stanjivanje kose kod ljudi", izjavila je prof. Jumiko Saga, koja sada planira da istraži gen Sox21 i kod ljudi. Istraživanja pokazuju da se svaki drugi muškarac u starosnom dobu od 50 godina suočava s nekom vrstom ćelavosti. Ali, gubitak kose muči i mlađe, pa tako 20 odsto mladića već u dobu od 20 godina ima proređenu kosu na temenu. Naučnici smatraju da je ćelavost ili alopecija u više od 90 odsto slučajeva genetski uslovljena. Dosad je otkriveno nekoliko gena povezanih s tom pojavom.
Prvi gen identifikovan je 2001. na hromozomu X, koji muškarci nasleđuju od majke, pa su naučnici zaključili da se ćelavost nasleđuje po majčinoj liniji. Međutim, pokazalo se da je ćelavost ipak prouzrokovana od strane više gena. U oktobru 2008. godine dve grupe naučnika su u časopisu "Nature Genetics" objavile otkriće da postoji čak šest genetskih varijanti povezanih s gubitkom kose. Svi ti geni nalaze se na hromozomu 20.

1 komentar
  1. Miroslav Baković

    Sve je to u redu, ali to ipak znači da još nije pronađen lek protiv opadanja kose.

Napišite komentar