U trendu

Detektor energetskih čestica pomaže posadi kineskog svemirskog broda u spoljnim aktivnostima

Detektor energetskih čestica postavljen na Ventijanu, prvom laboratorijskom modulu kineske svemirske stanice, pomoći će članovima posade letelice Šendžou-14 u izvođenju aktivnosti izvan nje, saopštila je Kineska svemirska agencija za programe sa posadom.

Modul Ventijan stabilno radi u orbiti gotovo mesec dana, a posada letelice Šendžou-14 trenira i priprema se za svoje prve aktivnosti u svemiru tokom misije, prenela je kineska agencija Sinhua.

Radijacija čestica je glavna pretnja bezbednosti svemirskih letelica i astronauta. Detektor energetskih čestica postavljen na Ventijanu može da pomogne astronautima da odaberu vreme svojih aktivnosti izvan letelice kako bi osigurali bezbednost u okruženju sa visokim zračenjem.

Detektor se uglavnom koristi za merenje energije, smera i fluksa različitih čestica u orbiti svemirske stanice, uključujući visokoenergetske protone, elektrone, teške jone i neutrone, sa ciljem obezbeđenja ključnih referentnih podataka za aktivnosti astronauta izvan letelice, svemirske materijale, biološke eksperimente i za bezbednost svemirske stanice.

On ima četiri modula za detekciju, koji mogu da zapaze različite vrste čestica i širok obim energetskog spektra, navodi Kineska svemirska agencija za programe sa posadom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)