Digitalni kvartet iz Pentax-a

Leto je period koji pruža mnogo prilika za zabavu i odmor. Takvi trenuci ne mogu se ni zamisliti bez fotoaparata koji će ih sačuvati u trajnoj uspomeni, a današnja tehnologija digitalnih fotoaparata idealna je za korisnike svih uzrasta i interesovanja. Upravo iz tih razloga mnoge kompanije koje proizvode digitalne fotoaparate predstavile su početkom leta svoje nove modele. Kompanija Pentax ponudila je četiri nova modela namenjena upravo početnicima u korišćenju digitalnih fotoaparata, kao i onima koji se fotografijom bave iz hobija. To su modeli koji se odlikuju jednostavnošću korišćenja, kompaktnošću, ali i sasvim solidnom funkcionalnošću. Svi modeli pripadaju Pentax-ovoj Optio seriji, a nose oznake S5z, SVi, S45 i S55.

Pentax Optio S5z zadržao je sve karakteristike prethodnih modela S serije, s tim što mu je LCD displej većih dimenzija – ima dijagonalu 2,5 inča. To je kompaktan digitalni fotoaparat dimenzija 8,38 x 5,58 x 2 centimetra koji se napaja litijum-jonskim baterijama sa dopunjavanjem. Baterije se isporučuju uz aparat, a pored toga pakovanje sadrži AC adapter sa punjačem, USB i AV kablove, kao i odgovarajući softver na CD-u. Ovaj aparat ima rezoluciju pet megapiksela, što predstavlja odličan kvalitet za fotoaparat namenjen najširem tržištu. Tom kvalitetu znatno doprinosi i mogućnost optičkog zumiranja tri puta. Cena ovog fotoaparata je oko 350 dolara.

Pentax Optio SVi napravljen je, kao i prethodni model, od visokokvalitetne legure aluminijuma. Odlikuje se ergonomskim dizajnom, a dimenzije su mu nešto veće od prethodnog modela – iznose 9,15 x 5,6 x 2,8 centimetara. Takođe ima rezoluciju pet megapiksela, a od prethodnog modela razlikuje se po veličini LCD displeja (1,8 inča). Međutim, njegova prednost je veći optički zum (pet puta), tako da u kombinaciji sa digitalnim zumom (četiri puta) postiže ukupno zumiranje od 20 puta. To korisnicima ovog aparata omogućava punu slobodu izbora kompozicije. Njegova cena je, s obzirom na karakteristike i mogućnosti, preko 400 dolara.

Modeli Pentax Optio S45 i Pentax Optio S55 namenjeni su najširoj primeni, čak i za potpune početnike (Pentax-ova koncepcija „univerzalnog digitalnog fotoaparata“). Nude 12 različitih opcija snimanja. Ova dva modela su uglavnom istog dizajna i karakteristika – 2,5-inčni LCD ekran, optički zum tri puta, napajanje litijumskim ili alkalnim AA baterijama (bez dopunjavanja). Razlika među njima je u kvalitetu CCD senzora. Prvi model ima rezoluciju četiri megapiksela, dok je rezolucija drugog modela pet megapiksela. U skladu sa tim razlikuju se i njihove cene, tako da Pentax Optio S45 košta oko 250 dolara, a Pentax Optio S55 oko 300.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.