U trendu

Drugi mobilni telefon s hard diskom iz Samsung-a

Poznata južnokorejska kompanija Samsung lansirala je u decembru prošle godine prvi model mobilnog telefona s ugrađenim hard diskom. To je bio model SPH-V5400. Nešto manje od godinu dana nakon toga evo novog modela, pod oznakom SPH-V7900. Novi model sadrži hard disk dvostruko većeg kapaciteta u odnosu na prethodni. Samsung ga je prvi put predstavio na CeBIT-u u martu ove godine u Hanoveru, ali se on dosad još uvek nije pojavio u komercijalnoj prodaji. Upravo ovih dana otpočelo se s njegovom prodajom u Južnoj Koreji, a uskoro se očekuje i na drugim tržištima. Za evropsko tržište Samsung priprema model sa oznakom SGH-I300.

SPH-V7900 je CDMA (Code Division Multiple Access) mobilni telefon s dimenzijama 103 x 52 x 27,6 milimetara i masom 165 grama. Ima hard disk kapaciteta tri gigabajta, što je dva puta veće u odnosu na prethodni model od pre godinu dana. Taj prostor omogućava smeštaj nekoliko stotina audio fajlova ili nekoliko sati video sadržaja. Može da reprodukuje fajlove u audio formatima MPEG-4, AAC, AAC+ i MP3, kao i video formatima MPEG-4/H.264. Podržava i format Trans Flash memorija za proširenje memorijskog prostora i mogućnost razmene sadržaja s računarima i drugim uređajima.

Kolor TFT LCD ekran ovog telefona je sa QVGA rezolucijom (240 x 320 piksela) i kvalitetnom slikom ostvarenom sa 262.000 boja. Telefon ima ugrađen i digitalni fotoaparat s blicem i rezolucijom dva megapiksela, kao i TV izlaz koji mu omogućava povezivanje sa TV ekranima radi prikazivanja snimljenih sadržaja na njima. Takođe, ima Bluetooth, IC i USB priključke za povezivanje. Model namenjen evropskom tržištu biće istih karakteristika, a njegova prodaja će otpočeti tokom novembra. Oba modela imaju softver baziran na Microsoft-ovom operativnom sistemu Windows Mobile.

Ovaj „pametan“ muzički telefon omogućava kvalitetnu reprodukciju zvuka pomoću stereo zvučnika. Svi sadržaji zapamćeni na njegovom hard disku mogu se jednostavno prenositi do kompjutera ili obrnuto, pa se može reći da se ovaj telefon ponaša kao prenosivi hard disk. Pretraživanje fajlova na hard disku takođe je vrlo jednostavno. Idealan je, prema tome, za pasionirane ljubitelje muzike, kao i za poslovne ljude i studente (omogućava im čuvanje i transfer najrazličitijih sadržaja). Cena novog Samsung-ovog mobilnog telefona s hard diskom (modela SPH-V7900 za tržište Južne Koreje) iznosi oko 700 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.