Duhovi sa ekrana

Video-konferencijska veza ostvarena preko video-telefona ili kompjutera sa Web kamerom odličan je način savremenog komuniciranja, ali se obično ne odlikuje kvalitetnom slikom. Međutim, jedna zanimljiva softverska aplikacija ukazuje na rešenje koje će znatno doprineti poboljšanju kvaliteta video-konferensinga. Napravljena je na Univerzitetu u Severnoj Karolini (University of North Carolina, Chapel Hill), a naziva se Facetop.

Pri ovoj video-konferencijskoj vezi, zahvaljujući video-kamerama postavljenim na obe strane veze, slike sagovornika pojavljuju se preko čitavog ekrana kompjuterskog monitora. U ovoj eksperimentalnoj aplikaciji zanimljivo je to što su slike transparentne (prozirne), tako da se na ekranu mogu nesmetano pratiti i koristiti i različite druge aplikacije. Još je zanimljivije to što u radu sa svim tim aplikacijama ravnopravno mogu učestvovati oba sagovornika video-konferencijske veze.

U slučaju korišćenja istih aplikacija, sagovornici im naizmenično pristupaju. Ako jedan od njih dodirne prstom bilo koji objekat na desktopu svog računara, taj pokret će se preneti na desktop sagovornika. Tako je ostvarena mnogo efikasnija saradnja, čak i mogućnost zajedničkog rada (programiranja, na primer). Postoji i varijanta aplikacije za dva korisnika; ona omogućava da se transparentne slike oba korisnika vide na ekranu jedna pored druge.

Primena ovih sistema mogla bi se ostvariti prilikom učenja na daljinu, za PowerPoint prezentacije i slično. Sistem je relativno jeftin za ugradnju jer, osim računara, zahteva samo FireWire kameru (oko 100 dolara) i pristup Internetu. Poželjno je da se pri tom koriste što kvalitetniji monitori. Međutim, s obzirom na to da je aplikacija zahtevnija, ne može se koristiti bilo koji operativni sistem. Zasad te uslove ispunjava samo Macintosh; verzije sistema sa njim trebalo bi da se pojave za nekoliko meseci. Windows koji bi mogao da podrži ovu aplikaciju (Longhorn) očekuje se za oko dve godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.