Dva nova Sony-jeva laptopa

Dva nova modela, koja pripadaju potpuno različitim kategorijama, obogatila su Sony-jevu VAIO liniju laptop računara. Zapravo, ovi modeli su u nešto skromnijem izdanju već prikazani na japanskom tržištu, a oko polovine maja prispeli su i na američko tržište. Pri realizaciji modela VAIO X505 proizvođač je težio tome da napravi model laptopa čije će karakteristike savršeno odgovarati pokretu (mobilnosti). S druge strane, kod modela VAIO A serije prioritet su bile performanse i ostvarenje konfiguracije koja će sadržati sve komponente savremenih stonih računara, tako da će na taj način moći da posluži kao potpuno adekvatna njihova zamena.

VAIO X505 je ultraportabl uređaj sa dimenzijama 25,4 x 20,3 centimetra. Ima debljinu od samo 1,27 centimetara, što ga čini izuzetno tankim. Istovremeno je i vrlo lak (ima masu od oko 830 grama). Ekran mu je sa dijagonalom od 10,4 inča i sa rezolucijom od 1.024 x 768 tačaka. Procesor je Intel-ov Pentium M sa 1,1 gigaherca, memorija sa 512 megabajta, a hard disk sa 20 gigabajta. Ima ugrađenu litijum-jonsku bateriju za napajanje, kao i PC Card slot i WiFi priključak. To su praktično sve mogućnosti koje može ostvariti (nema CD i DVD). Softver se bazira na operativnom sistemu Windows XP Professional.

Drugi model – VAIO A serije, ima snažniji procesor (1,7 gigaherca), takođe memoriju od 512 megabajta, ali i znatno više prostora na hard disku (80 gigabajta). Dimenzije i težina su mu takođe znatno veći (40,6 x 28 x 5 centimetara i 3.870 grama). Dijagonala ekrana je 17 inča, a rezolucija 1.920 x 1.200 (široki format – wide screen). Ima ugrađen TV tjuner, DVD, CD, kao i brojne mogućnosti povezivanja sa drugim uređajima. Na taj način ispunjava sasvim solidne uslove koji odgovaraju stonim varijantama računara. Operativni sistem je Windows XP Home Edition.

Iako možda zvuči neverovatno – cena većeg laptopa je niža. Međutim, uzevši u obzir opštu tendenciju ka što manjim, lakšim i mobilnijim uređajima, može se reći da je to ipak razumljivo. Početna varijanta modela VAIO A serije košta oko 1.500 dolara, a kompletna proširena konfiguracija dostiže 2.800 dolara, dok model VAIO X505 košta oko 3.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.