U trendu

Ekran preko celog zida

Za ekran dijagonale 205 inča biće vam potreban čitav jedan prazan zid sobe. Iskreno rečeno, on i nije namenjen za individualnu upotrebu i gledanje u jednoj sobi (niti po veličini niti po ceni). To je ogroman ekran, idealan za otvorene prostore ili velike sale sajamskih prostora, koje će gledati velika masa ljudi.
Ova grdosija od ekrana prikazana je na Sajmu informaciono-komunikacionih tehnologija u Hanoveru (CeBIT 2007). Bio je to najveći TV ekran na sajmu, a napravila ga je italijanska kompanija TechnoVision. Ova kompanija postoji od 1987. godine i specijalizovala se za proizvodnju velikih ekrana. Poznata je po ekranima instaliranim na Svetskom prvenstvu u fudbalu prošle godine. Njeni ekrani su, prema tome, namenjeni stadionima, ogromnim sajamskim prostorima i mestima masovnih javnih događaja.
TechnoVision proizvodi ekrane dijagonale 150, 175 i 205 inča. Njihov naziv je Luxio, pa se ekran rekordne veličine naziva Luxio 205. Svi ovi ekrani realizovani su specijalnom tehnologijom zasnovanom na LED diodama. One funkcionišu slično LCD tehnologiji. U ekranu dijagonale 205 inča ima ukupno 750.000 LED dioda. Luxio 205 je istovremeno najveći ekran na svetu napravljen ovom tehnologijom. Upravo zbog svoje veličine, koja mu omogućava vidljivost s velike udaljenosti, podesan je za spoljnu upotrebu.
Luxio 205 ima dimenzije 4,55 x 2,56 metara. Napravljen je u takozvanom widescreen formatu s odnosom geometrije 16:9. Osvetljenost ekrana je 1500 NIT-a, kontrast 10.000:1, a ugao vidljivosti 160 stepeni. Rezolucija mu je 1344 x 768 piksela. Podržava format visoke definicije HD Ready i sve aktuelne kolor sisteme (NTSC, PAL i SECAM). Ima i raznovrsne video izlaze, kako bi se mogao povezivati s različitim uređajima (DVI, HDMI, SDI, HD-SDI komponentni, kompozitni i YC).
Sve te karakteristike deluju impresivno. Jedino što mu se može zameriti je nedovoljno visoka rezolucija. On podržava HD Ready format sa EICTA zahtevima minimalne rezolucije 720p. Uz njegove dimenzije trebalo bi najmanje očekivati rezoluciju 1080p. Međutim, u kompaniji TechnoVision će se i dalje raditi na usavršavanju ove tehnologije i verovatno i ostvariti ovakvi zahtevi. U svakom slučaju, grandioznost mu se ne može sporiti. A uz grandiozan uređaj ide i grandiozna cena. Kako se na Internet sajtovima može videti, ona će iznositi čak 350.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.