„Epl” nameštao cene „ajfona” u Rusiji

Ruski Federalni antimonopolski servis (FAS) proglasio je američku kompaniju „Epl” krivom za nameštanje cena različitih „ajfon” uređaja u radnjama 16 prodavaca u toj zemlji. FAS tvrdi da je svakom prodavcu, koji je telefone nudio po cenama nižim od onih koje je propisao „Epl”, bilo naređeno da ih podigne, ili bi izgubio prava na prodaju uređaja ovog tehnološkog giganta. „Epl” je, navodno, ovu praksu sprovodio tri meseca.

„Istraga je otkrila da je od početka zvanične prodaje poslednjih modela ’ajfona’ u Rusiji većina prodavaca primenila cene koje im je preporučila američka kompanija i držala ih je tri meseca. U isto vreme, ’Epl’ je nadgledao i prodajne cene smartfona kod onlajn prodavaca, i u slučaju ’neodgovarajućih’ cena ruska kancelarija američke firme slala je mejlove prodavcima sa zahtevom da ih promene”, navedeno je u u saopštenju FAS-a, preneo je Rojters.

„Epl” još nije komentarisao presudu, dok je prvi čovek FAS-a Andrej Čarikovski rekao da ta kompanija u potpunosti sarađuje sa njegovom agencijom. Dodao je da „Epl” sarađuje i da je „prihvatio potrebne mere da eliminiše kršenje zakona, kao i da prati pravila koja će sprečavati slične prekršaje u budućnosti”.

Američka kompanija ima pravo da se žali na presudu u roku od naredna tri meseca, a mogla bi da plati kaznu koja bi iznosila 15 odsto od prihoda prodaje uređaja u Rusiji.

(R. S, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.