Excel – Funkcija SumIf

Za sumiranje podataka u Excel-ovom radnom listu mogu se koristiti dve funkcije: „SUM“ i „SUMIF“. Kao što smo u prethodnim prilozima obradili funkciju „SUM“, do ove funkcije dolazimo unošenjem formule:


=SUM (blok celija)

ili preko dugmeta „AutoSum“ na Standard paleti. Druga funkcija, „SUMIF“, se koristi ukoliko želimo da sumiramo podatke iz određenih ćelija, tj. vršimo selektivno sumiranje po određenom kriterijumu. Funkcija izgleda ovako:


=SUMIF (blok celija, kriterijum, podrucje sumiranja)

gde je „blok celija“ skup ćelija koje se proveravaju da li zadovoljavaju određeni „kriterijum“, i čije će se vrednosti iz područja „podrucje sumiranja“, sumirati.

U sledećem primeru videćemo kako se radi sa ovom funkcijom. U Excel-ov radni list unesite podatke kao na slici, znači, imamo neke magacine u kojima se nalaze neki artikli, i to u određenoj količini. Prvo ćemo imenovati blok ćelija od C4 do C9, i to imenom „Artikli“. Ovo ćemo uraditi tako što selektujemo dati blok ćelija i pozovemo padajući meni „Insert -> Name -> Define…“, i u sledećem dijalog prozoru unesemo u polje „Names in workbook“ naziv datog bloka ćelija. Ovo isto ćemo uraditi i za blok od D4 do D9, koji ćemo nazvati „Kolicine“.

U ćeliji D11 (Uslovni zbir) izvršićemo uslovno sumiranje. Napisaćemo sledeću formulu:


=SUMIF ( Artikli ; „=Sok“ ; Kolicine)

Šta će desiti, izvršiće se sumiranje podataka iz bloka „Kolicine“, i to onih koji u bloku ćelija „Artikli“ sadrže naziv „Sok“. Znači na ovaj način smo sumirali sve „Sokove“, iz svih magacina (od 1 do 6) i dobili ukupno stanje artikla „Sok“ na „lageru“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.