Fejsbuk će vam PLATITI ako mu ovo dopustite

Društvena mreža Fejsbuk je spremna da plaća korisnicima koji joj dopuste da prate dešavanja na njihovim mobilnim putem nove aplikacije „Study“.

Aplikacija će pratiti instaliranje svih ostalih aplikacija na pametnim telefonima korisnika, vreme koje provode koristeći te aplikacije, zemlju u kojoj se korisnici nalaze, kao i dodatne podatke aplikacija koji bi mogli otkriti koje specifične mogućnosti koriste. Fejsbuk tvrdi da neće imati uvid u specifični sadržaj uključujući poruke, šifre i internet stranice koje korisnici posećuju.

Aplikacija „Study“ se pojavila nekoliko meseci nakon što je prethodna aplikacija za praćenje korisnika i istraživanje pod nazivom „Facebook Research“ ugašena zbog kontroverzi.

Pokretanje aplikacije „Study“ pokazuje da Fejsbuk smatra da su mu potrebni podaci o tome kako ljudi koriste mobilnr, a kompanija je ponešto naučila iz prethodne kontroverzne situacije. Aplikacija „Study“ će biti dostupna samo starijim od 18 godina i samo za uređaje s Androidom. Svaki korisnik će moći da odobri aplikaciji dublji pristup, a ona će prikazivati niz informacija kojima će opisivati koje podatke skuplja i kako će biti korišćeni.

Starost korisnika će biti proveravana pomoću njihovih profila na Fejsbuku, a svi učesnici će morati da imaju PayPal račun kako bi bili plaćeni. Za dobijanje tog računa osoba mora biti starija od 18 godina.

Koliko će Fejsbuk plaćati korisnicima nije poznato. Naime, aplikacija će biti dostupna u SAD-u i Indiji korisnicima koji dobiju pozivnicu.

Napišite komentar