U trendu

Flash – Dodavanje linkova

Jedan od najpopularnijih programa za vektorsku animaciju je sigurno Macromedia Flash, a svoju veliku popularnost je upravo stekao na Internetu. Možete videti mnoge lepo dizajnirane i animirane sajtove širom mreže. Da bi jedna takva animacija bila i mrežno funcionalna, potrebno je pojedinim elementima Flash animacije dodeliti i hiperlinkove (linkove), ka drugim sadržajima. Kako se to radi?

Prikazaćemo primer kada gotovom dugmiću (iz biblioteke objekata) dodelimo link ka nekom drugom sadržaju. Pokrenite Macromedia Flash i otvorite novi fajl preko menija „File> New“ ili prečicom „Ctrl+N“. Da bi iz biblioteke gotovih objekata uvezli neki objekat, moramo videti i paletu. Pozovite meni „Libraries> Buttons“ i na radnoj površini će se pojaviti prozor sa raznim dugmićima. Vertikalnim klizačem i jednostavnim klikom na naziv određenog dugmeta izaberite dugme, i u oknu iznad, videćete njegov izgled. Zapazite u gornjem desnom uglu dugme „Play“, kada kliknete ovo dugme videćete animaciju datog dugmeta. Nakon što nađete odgovarajuće dugme, funkcijom „Drag and Drop“ – znači jednostavnim prevlačenjem na radnu površinu, postavite dugme na željeno mesto.

Kada ste postavili dugme na radnu površinu, selektujte ga i kliknite desni taster miša, te u kontekstnom meniju izaberite opciju „Properties…“. U novom dijalog prozoru pređite na karticu „Actions“, te kliknite na dugme „znak plus“ (+) i držite. Pojaviće se padajući meni u kome ćete odabrati opciju „Get URL“ i to tako što pokazivač miša dovedete iznad ove opcije i otpustite levi taster miša (kao kod Macintosh-a). U donjoj listi će se izlistati određene komande i parametri, selektujte stavku „Get URL(„“)“ (kao na slici) te pređite u polje, desno – „URL:“. Ovde ćete uneti željeni link. Na kraju samo kliknite na „OK“. Da bi videli efekte dodavanja linka, isprobaćemo dugme u browser-u preko menija „File> Publish Preview> HTML“. Otvoriće vam se podrazumevani browser sa animiranim dugmićem, tako da možete probati link.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.