U trendu

FrontPage – Kreiranje mape sajta

Sigurno se već primetili, da mnogi sajtovi na Internetu koriste mape sajta (site map) radi lakše navigacije njihovih posetilaca. Za lične prezentacije ili manje sajtove, mapa sajta može biti jednostavna lista hiperlinkova (linkova) ka svim stranicama datog sajta. U FronPage-u ovo možete kreirati pomoću komponente „Table of Contents“.

Za kompanijske i veće sajtove, mapa sajta tipično sadrži listu linkova prema određenim kategorijama, ili nekakvim drugim logičkim grupama koje su srodno organizovane. Na primer ukoliko se bavite prodajom kućnih aparata, vaša mapa sajta može da ima linkove prema „Ručnim aparatima“, „Bela tehnika“ i „Podrška kupcma“. Ovakvu vrstu mape možete kreirati pomoću opcije „categories“ u FrontPage-u. Pre nego što kreirate samu mapu potrebno je da odredite nazive kategorija po kojima ćete organizovati sajt.

U bilo kom prikazu osim Task view-a kliknite desnim tasterom na fajl koji želite da kategorišete, u priručnom meniju izaberite Properties (osobine date stranice). Pređite na karticu „Workgroup“. U listi „Available categories“, izaberite kategorije na osnovu kojih ćete grupisati fajlove, i to čekiranjem polja pored naziva. Možete izabrati više kategorija, i to tako da se jedan fajl može nalaziti u više kategorija. Sada ćemo izvršiti verifikaciju lista fajlova za svaku kategoriju na sajtu.

  • Izaberite meni „View -> Reports -> Categories“.
  • Preko palete alatki „Reporting“ upravljamo izveštajima u ovom prikazu.
  • Preko padajućeg menija „Report“ birate šta će se prikazati, ovde izaberite „Categories“.
  • Levo od prethodne, nalazi se padajuća lista „Report Setting“ u kome birate kategoriju prikaza. Kada izaberete određenu izlistaće se svi fajlovi koji pripadaju ovoj kategoriji.

Sada ćemo videti kako se dodaje lista kategorija vašem sajtu:

  • Otvorite postojeću, ili kreirajte novu stranicu koja će biti mapa sajta.
  • Pređite u prikaz „Page view“, i dovedite kurzor do mesta gde želite da dodate listu kategorije.
  • Unesite naslov buduće kategorije (npr. Mali kućni uređaji) koji će predstavljati listu linkova.
  • Sa padajućeg menija izaberite „Insert -> Components -> Categories“.
  • U listi „Choose categories to list pages by“ čekiranjem polja pored naziva kategorije, birate kategoriju.
  • U polju „Sort files by“ izaberite „Document Title“, da bi se lista sortirala po abecedi.
Prethodne korake ponovite za svaku listu kategorije koju želite da uključite u vašu mapu sajta. Kasnije ih jednostavno možete preurediti na vašoj mapi sajta jednostavnim smeštanjem u tabele. I da napomenemo samo da će svako dodavalje ili brisanje određene stranice, automatski izazvati i ažuriranje mape sajta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.