Haj-tek patike

Popularna sportska obuća – patike, vrlo često služi kao inspiracija za izradu raznih uređaja i predmeta. Iza izgleda patike kriju se različite funkcionalnosti, a vrlo često i ukrasni ili otkačeni predmeti. Taj oblik nije izostavljen ni u oblasti novih kompjuterskih tehnologija, u kojima patike služe za smeštaj digitalnih sadržaja, komuniciranje, kao MP3 audio plejeri i u razne druge svrhe. Evo nekih najnovijih ideja haj-tek patika.
Iako je i ranije bilo uređaja te vrste, još jedna USB fleš memorija u obliku patike nije na odmet. Pojavila se pod brendom Nike. Napravljena je u kombinaciji svetlosive i bele boje, s prepoznatljivim crvenim znakom Nike. Od klasičnih patika poznatog proizvođača sportske obuće razlikuje se po tome što je sastavljena iz dva dela koja se mogu odvojiti. Odvajanjem se pojavljuje USB priključak, koji se jednostavno priključi na USB port računara ili nekog drugog uređaja sa USB priključkom. Kompatibilan je sa PC i Mac računarima, a nudi memorijski kapacitet od jednog gigabajta. Izgleda vrlo simpatično, a pomoću jednog lančića može se, kada je van upotrebe, nositi kao privezak. Cena ove haj-tek patike je 20 dolara.
Kompanija Compass Global napravila je prve patike u svetu s minijaturnim GPS čipsetom, postavljenim s donje strane patika (ugrađenim u đon). Čipset sadrži takozvani Covert Alarm Locator Apparatus, koji omogućava određivanje lokacije radi nalaženja njihovih vlasnika ili samih patika u slučaju gubitka ili krađe. To, međutim, nije jedina prednost koju one nude. Pored toga, one mogu poslužiti za nadgledanje ritma rada srca svog vlasnika, kontrolu telesne temperature i slično. Patike imaju Bluetooth priključak i zvučnik za slučaj poziva u pomoć, a njihova cena je u odnosu na prethodne znatno veća – 350 dolara. To je i razumljivo, s obzirom na njihove klasične dimenzije, kao i mogućnost nošenja kao i svih drugih običnih patika.
Još jedan model patika koje se mogu nositi na uobičajen način su Archport Classic. Njihova neobičnost je „skrovište“ za čuvanje dragocenih sitnica – platnih i kreditnih kartica, novca, ključeva. Skrovište se nalazi u samom đonu u obliku tanke kasete. U nju mogu da stanu novčanice debljine tri kreditne kartice i, na primer, ključevi od stana. Odlična ideja da na džogingu, treningu ili u sličnim situacijama ne morate misliti o eventualnoj krađi ili gubitku tih važnih sitnica. Cena ovog minijaturnog sefa u đonu patika je oko 80 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.