U trendu

Hard disk i na mobilnom telefonu

S obzirom na mogućnosti savremenih „pametnih“ mobilnih telefona i sve više funkcija koje im se daju, očigledno je da im memorijski prostor kojim raspolažu nije dovoljan. Pravo rešenje tog problema bilo bi korišćenje hard diska sa kapacitetom reda gigabajta. Međutim, iako se o tome već duže govori, još uvek se nije došlo do odgovarajućeg rešenja.

Mobilnim telefonima odgovarali bi hard diskovi minijaturnih veličina. Oni već postoje i funkcionišu u mobilnim uređajima gotovo isto tako malih dimenzija – MP3 plejerima, digitalnim fotoaparatima i kamkorderima. Kompanija Seagate napravila je hard disk prečnika jedan inč, a Toshiba disk prečnika 0,8 inča. Prečnik od jednog inča ima i hard disk kompanije Hitachi, dok je njegov kapacitet čak četiri gigabajta (ugrađen u Apple-ov MP3 plejer iPod Mini).

Pored ovih kompanija, već poznatih po proizvodnji hard diskova, na tržištu minijaturnih hard diskova pojavila se i kompanija Cornice iz Kolorada. Njen hard disk prečnika od jednog inča i kapaciteta 1,5 gigabajta već se koristi u digitalnim fotoaparatima i MP3 plejerima. Međutim, kompanija ulaže napore da realizuje hard disk koji će moći da se efikasno upotrebi i u mobilnim telefonima. Očekuje se da će se to dogoditi u sledećoj godini, a da će kapacitet tog diska biti dva gigabajta.

Ugradnja hard diska u ove uređaje sporo napreduje upravo zbog malih dimenzija mobilnih telefona. Pored toga, postoji i problem potrošnje energije, jer se diskovi obrću vrlo velikom brzinom i pokazuju veliki utrošak energije. Bez obzira na sve to, do odgovarajućeg rešenja će se u svakom slučaju doći. Šta će ono značiti za mobilne telefone?

Ugradnja hard diska omogućiće mobilnim telefonima znatno ekonomičniji smeštaj različitih sadržaja u odnosu na trenutno korišćene memorijske kartice (fleš memorije). Pored toga, prednost hard diskova u odnosu na memorijske kartice je i u brzini zapisivanja i čitanja podataka, pa su oni mnogo pogodniji za čuvanje fotografija, video i muzičkih fajlova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.