Holografski filmovi

O holografiji se već dugo govori i u nekim oblastima ona se već primenjuje (umetnost, zabava, reklame). Međutim, mogućnosti holografije su još mnogo veće, pa se ona smatra jednom od najznačajnijih tehnologija budućnosti. Pored ostalih budućih primena holografije, zahvaljujući stvaranju trodimenzionalnih slika, ona će uskoro omogućiti stvaranje 3D holografskih filmova.
Jedno od najnovijih dostignuća u holografiji napravljeno je na Univerzitetu u Arizoni. Profesor Naser Pejgambarijan (Nasser Peyghambarian) i njegove kolege kreirali su 3D holograme koji se mogu smenjivati u realnom vremenu, po principu smenjivanja slika u kreiranju filma (videa). Pokretne slike (holograme) oni su prikazali na ekranu veličine 10 x 10 cm. Za razliku od dosad korišćenih holografskih tehnologija, koje su prikazivale 3D statične slike, nova tehnologija razvijena u Arizoni omogućava dobijanje pokretnih trodimenzionalnih holograma koji posmatraču stvaraju osećaj kao da prikazane slike lebde ispred ekrana.
Hologrami nastaju posebnom tehnikom snimanja predmeta, koji se osvetljava laserskom svetlošću. Svetlost koja se reflektuje s predmeta pada na holografski medijum – fotosenzitivni ekran. Na medijum padaju dva koherentna zraka i seku se na njemu. Na mestu preseka dolazi do njihove interferencije. Kada se hologram osvetli trećim zrakom (za „čitanje“), dobija se osećaj prostornosti. Pokretanjem holograma dobija se video (film). Za njegovo dobijanje pomenuti istraživački tim koristio je specijalan višereflektivan polimer kao hologramski medijum. Pod dejstvom svetlosti njegovi molekuli prikazuju različite boje i rotiraju u zavisnosti od primenjenog električnog polja.
Ovako dobijen 3D efekat ukazuje na mogućnost kreiranja holografskih filmova. Oni će biti mnogo efektniji i realističniji od dosad korišćenih tehnologija. Pored kvaliteta, značajan razlog korišćenja ove tehnologije je činjenica da je polimer izuzetno jeftin i jednostavan za izradu. Osnovni problem u sadašnjem trenutku razvoja je u tome što se pun efekat dobijene slike vidi samo na jednoj određenoj poziciji ispred ekrana. Ali, ne sumnjamo da će naučnici to uspeti da reše. A kad se to bude dogodilo, osim u filmskoj industriji, ova tehnologija će moći da se koristi i u medicini (posebno u mikrohirurgiji), vojsci i mnogim drugim oblastima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.