U trendu

IBM se sve više oslanja na Internet

Danas samo hardverski, a nekad davno i softverski gigant IBM kao da više nije, izuzev na polju izgradnje i održavanje superservera, u stanju da isprati dinamiku dešavanja u informatičkoj industriji. Stalno ispituje mogućnosti novih tehnologija, a potom ih napušta brže nego što ih je i osvojio.

Ipak, možda će sa primenjenim Internet tehnologijama imati više sreće. Sredinom aprila, iz IBM-a je stigla vest da se spremaju da naprave novu seriju čipova koji će se ugrađivati u Internet uređaje – aparate koji se povezuju na Internet, nemaju operativnu snagu računara, ali su prenosiviji i fleksibilniji od njih.

IBM PowerPC platforma za Internet uređaje, ili Internet Appliance Platform (IAP), kako se drugačije zove, projektovana je tako da tehnologiju “tradicionalnu” predviđenu za klijentelu sa “dubljim džepom”, učini (po ceni) prihvatljivijom i širem krugu kupaca, što bi podstaklo proizvođače da brže i jeftinije prave namenski razvijene čipove, kaže predstavnik za medije IBM Majkl Loran.

IBM planira da zadrži kontrolu nad troškovima tako što će unapred sklapati veći deo PowerPC IAP platforme, uz ugradnju osnovnih hardverskih elemenata – LCD panela, upravljačkih kola za memoriju i podrške za TouchScreen tehnologiju, što su esencijalni delovi za najveći broj Internet uređaja, dok će konačni proizvođači ovom “semifabrikatu” dodavati one malo “egzotičnije” opcije, poput prepoznavanja govora ili kodiranja. Cena ovih čipova iznosiće oko 60 američkih dolara. IBM je, trenutno, u pregovorima sa desetak kompanija zainteresovanih za ovu tehnologiju, a nekoliko, prevashodno japanskih, proizvođača već je rešilo da nove čipove upotrebi pre kraja 2001. IBM tvrdi da će njegovi čipovi moći da se koriste u nizu uređaja različitih namena i veličine.

Odeljenje za Internet uređaje nije se pokazalo preterano isplativim u poslednjem periodu, jer je nekoliko velikih kompanija doživelo neuspeh sa svojim uređajima, što je ostavilo gorak ukus u ustima proizvođača i negativan odjek na tržištu. Tako je 3Com, nedugo posle velelepnih najava i promocije svog modela Audrey, morao da obustavi proizvodnju, dok je Virgin Entertainment Group napravio Webplayer, uređaj namenjen slušanju sadržaja sa web-a, koji je na tržištu izdržao “čak” tri meseca.

Loran je, pak, ubeđen da su to samo početnički problemi i da će, posle “uvodnog komešanja” tržište Internet uređaja početi nezadrživo da raste.

Sa druge strane, IBM je sve zainteresovaniji i za upotrebu samog Interneta kao interfejsa za kontrolu raznih vrsta uređaja. Tako je, zajedno sa kompanijom Carrier, razvio novi model klima uređaja kojima se može upravljati pomoću kompjutera povezanog na Internet ili WAP kompatibilnog mobilnog telefona. Novi klima uređaji trebalo bi da se već ovog leta pojave na italijanskom, britanskom, španskom i grčkom tržištu.

Dva giganta, jedan na polju proizvodnje računara, a drugi u sferi sistema za klimatizaciju, grejanje i hlađenje, zajedničkim naporom su obezbedili ovu novu vrstu usluge za svoje klijente.

Din Daglas, upravnik IBM-ovog odeljenja za bežično e-poslovanje, kaže tim povodom: “Ovo je pilot program. On neće služiti kao dokaz uspešnosti koncepta, već kao način da se utvrdi veličina potencijalnog tržišta”.

Usluga je nazvana MyAppliance.com i u potpunosti počiva na infrastrukturi izgrađenoj IBM-ovim hardverom i softverom.

Primena je vrlo jednostavna i svodi se na to da korisnici, preko istoimene web lokacije, mogu da upravljaju radom svog klima uređaja – da uključe, isključe uređaj ili podese termostat. Ovaj servis će, naravno, podržavati dvosmernu “komunikaciju”, tako da će korisnicima na računar, mobilni telefon ili faks gotovo trenutno stizati obaveštenja o kvarovima i dijagnostička upozorenja. Carrier-ovi majstori i inženjeri vršiće kontrolu nad osnovnim kontrolnim stanicama i imaće pristup ključnim podacima o korisniku.

Ovaj servis će, prototipski, nekoliko stotina korisnika iz navedenih zemalja testirati već ovog leta, a posle toga bi trebalo da se proširi i na preostali deo Evrope, kao i na Severnu Ameriku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.