U trendu

Igraonice na meti grčke policije

Grčki parlament doneo je u julu prošle godine jedan od najbesmislenijih zakona koji je za cilj imao sprečavanje ilegalnog kockanja, ali je na kraju najviše pogodio Internet kafiće, igraonice, industriju kompjuterskih igara, ali i grčko informatičko tržište u celini. Zakon je donet na brzinu, pod pritiskom javnosti posle skandala sa jednim od članova parlamenta koji je zatečen u ilegalnoj kockarnici. Nepripremljen tekst zakona imao je za posledicu to da su se i igraonice i Internet kafići, kao mesta na kojima se igraju video-igre, takođe našli na udaru zakona.

Evropski parlament je u oktobru reagovao na progon ljubitelja igara i vlasnika igraonica zvaničnim protestnim pismom upućenim grčkoj vladi. Ipak, zabrana nije prestala, niti je došlo do promene zakona, i to baš u godini kada Grčka predsedava Evropskoj uniji i kada se priprema za Svetski kongres o informacionim tehnologijama koji će se održati u Atini 2004. godine. Vlasti ne haju za apele Evropskog parlamenta, niti se obaziru na peticije koje potpisuju Grci (samo na jednom sajtu više od 19.000 ljudi zatražilo je poništavanje ili izmenu zakona).

Kristos Protopapas, portparol grčke vlade, objašnjava da je zabrana igara jedini efikasan način za suzbijanje epidemije ilegalnog kockanja, jer se „video-igre mogu lako pretvoriti u ilegalne igre namenjene kockanju“?! U skladu s takvim stavom vlade, grčka policija nastavlja da hapsi vlasnike igraonica i same igrače (uglavnom ljubitelje igara „Counter-Strike“ i „Age of Empires“), kojima po ovom zakonu prete zatvorske kazne u trajanju do tri meseca i maksimalne novčane kazne od 5.000 evra. Prvi vlasnik igraonice koji je izveden pred sud oslobođen je optužbe, jer je Okružni sud u Solunu ocenio da je zakon neustavan.

Preispitivanje ustavnosti zakona, prema nekim procenama, može potrajati od 12 do 18 meseci. Za to vreme, upozoravaju vlasnici Internet kafića, biće zatvorena i poslednja igraonica i kafić u Grčkoj. Iako sudovi oslobađaju optužene, policija je uporna u svom naumu da im zagorča život. Drugi slučaj oslobađanja, koji se desio pred sudom u Larisi, optuženom nije doneo nikakvo olakšanje: pošto mu je policija prethodno zaplenila deset kompjutera, odmah po donošenju oslobađajuće presude ponovo je posetila njegov lokal i zaplenila preostalih dvadeset. Velike štete trpe i svi uvoznici konzola za igranje i igara, a posredno i prodavci hardvera i softvera druge namene, kao i grčke softverske firme. Firma JVH Hellas, koja u Grčku uvozi konzole Photo Play, procenjuje da je povlačenjem 7.000 uređaja iz prodavnica pretrpela štetu od 2,9 miliona evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.