U trendu

Instalirani kapacitet obnovljivih izvora energije u Kini beleži stabilan rast

Ukupni instalirani kapacitet obnovljive energije u Kini dostigao je 1,32 milijarde kilovata u prvoj polovini ove godine, i prvi put je premašio takav kapacitet energije uglja, objavila je kineska Nacionalna uprava za energetiku.

Tokom protekle decenije, Kina je kontinuirano poboljšavala strukturu potrošnje energije i povećavala energetsku efikasnost, navodi agencija Sinhua.

Udeo te zemlje u potrošnji nefosilne energije porastao je sa 9,7 odsto u 2012. na 17,5 odsto u 2022. godini, rekao je Džang Đijanhua, šef Uprave, na Međunarodnom forumu o energetskoj tranziciji 2023, održanom u Sudžou, u istočnoj kineskoj provinciji Đijangsu, od 5. do 7. septembra.

Kina je izgradila najveće svetske sisteme i za snabdevanje električnom energijom i za proizvodnju čiste energije i dugi niz godina drži vodeću poziciju u svetu po obimu hidroenergije, energije vetra, fotonaponske energije, proizvodnje energije iz biomase i nuklearne energije u izgradnji.

Forum zajednički organizuju Uprava, narodna vlada provincije Đijangsu i Međunarodna agencija za obnovljivu energiju.

Skup je okupio više od 2.000 učesnika, uključujući vladine zvaničnike, predstavnike industrije i poslovne lidere iz zemlje i inostranstva, koji su razmatrali globalnu energetsku tranziciju i održivi razvoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar