Intel predstavio potpuno novu PC platformu

Smatra se da je najveći korak u razvoju čipova za personalne računare u poslednjih nekoliko godina u Intel-u ostvaren realizacijom najnovijih skupova čipova (čipsetova). Njihova prodaja počinje upravo ovih dana (krajem juna). Poboljšanje u odnosu na prethodne čipsetove je u performansama i mnogim novim mogućnostima. Zapravo, napravljena su četiri nova čipseta označena kao 915G, 915P, 915GV i 925X. Svim tim oznakama treba dodati i naziv Express. Na bazi ovih čipova realizovani su sistemi i matične ploče koji se već mogu naći na tržištu širom sveta.

Novi skupovi čipova nasledili su prethodnu generaciju Intel-ovih čipova 865 (prva tri navedena modela) i 875 (poslednji navedeni model). Razlika u ovim čipovima je u podršci za grafičke kartice i memorije. Prva tri modela imaju ugrađen grafički čip, a podržavaju klasičnu DDR SDRAM sistemsku memoriju, kao i noviju napredniju verziju DDR2. Za razliku od njih, 925X Express podržava kvalitetnije grafičke kartice, pa je iz tih razloga namenjen kvalitetnijim i zahtevnijim računarskim konfiguracijama (za kompjuterske igre, grafičke profesionalce i dizajnere). U pogledu memorije podržava samo DDR2 varijantu.

Naziv Express, koji figurira uz sve oznake čipsetova, potiče od činjenice da svi ti čipovi podržavaju najnoviji standard za komuniciranje univerzalnom magistralom PCI Express, što omogućava znatno brži prenos podataka (250 megabajta u sekundi) u odnosu na trenutno primenjeni standard PCI (133 megabajta u sekundi). Za slučaj kvalitetne grafike koristi se AGP standard, čija varijanta 8X AGP dostiže dosad najveću ostvarenu brzinu komuniciranja od 2,1 gigabajta u sekundi. Sa predstavljanjem nove platforme za personalne računare Intel je predstavio i novi sistem povezivanja – PCI X16, koji obezbeđuje brzinu od čak četiri megabajta u sekundi.

Pored novih čipsetova, Intel je 19. juna predstavio i nove memorije, CPU podnožja (Socket-T), kao i novi procesor tipa LGA 775. LGA (Land Grid Arrey) procesori nemaju klasične pinove za ostvarenje kontakta, već kontaktne površine. Nove komponente koje je Intel lansirao omogućiće realizaciju znatno moćnijih računarskih konfiguracija. Najpoznatiji proizvođači stonih računara u svetu – Dell, HP, IBM i Gateway, već su najavili svoje proizvode bazirane na njima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.