U trendu

Inteligentni agenti

U leto 1998. godine, Aiko Mastboom, student Univerziteta u Amsterdamu, je odlučio da napravi sebi ličnog asistenta. Ne, ne, nije počeo da pravi Frankenštajna ili Golema, već robotski softver koji bi mu pomagao u surfovanju i pronalaženju relevantnih podataka. Danas se „roboti“ sve češće nazivaju „inteligentnim agentima“, jer su njihove mogućnosti učenja sve veće i kompleksnije. Aiko Mastboom je, imajući u vidu ovakav softver, sa još pet prijatelja osnovao kompaniju SmartHaven.

Agent-tehnologija, ustvari, i nije tako nova zamisao. Mnogi zadaci koje vaš kompjuter svakog dana obavlja, od pretraživanja Interneta do e-mail filtriranja, su funkcije agenata koji rade tačno ono što im se kaže, odnosno, slede parametre koje ste im vi zadali. Ali ideja inteligentnog agenta, koji uči na osnovu vaših akcija, prilagođava se i fleksibilan je, je relativno nova i ima veze sa pojmom „veštačka inteligencija“.

Inteligentni agent holandske kompanije SmartHaven je trenutno u fazi beta-testiranja, ali i vi možete da učestvujete u njegovom unapređenju. Dovoljno je da se „upišete“, precizirate vaša interesovanja i krenete sa pretraživanjem. Ono što ovaj agent radi je uočavanje vaših surferskih aktivnosti, interesovanja i ponašanja, koje on uzima u obzir za buduće zadatke koje mu vi poveravate. Npr., recimo da ste vi ljubitelj krimi-romana i da vam je manje bitna cena od brzine i pouzdanosti usluge poručivanja. Agent uočava vaše potrebe i interesovanja, i ubuduće vas obaveštava o pojavi novog „krimića“ i nudi vam opcije kako da do knjige dođete najbrže i najudobnije.

Vrlo je bitna osobina ovakvog „inteligentnog“ softvera da možete da mu poverite zadatak i pošaljete ga u potragu. Isključite se sa Interneta, i sledeći put kada se ponovo ulogujete on vas čeka sa rezultatima. Dok ste se vi bavili „offline“ aktivnostima on je za vas pretraživao mrežu i vredno radio. Naravno, ovakve aplikacije (još uvek) nisu savršene, tako da rezultat ne mora da bude „pun pogodak“, ali onda vi možete da ocenite rezultat tako što ćete „lupiti“ minus i vaš agent će sledeći put uzeti u obzir vašu ocenu i „preskakati“ ono što vas ne interesuje ili što vi ne smatrate dovoljno kvalitetnim.

SmartHaven najavljuje da će njihov agent u budućnosti ne samo asistirati u oblasti pretraživanja ili online-kupovine, već i pomagati u formiranju planova za putovanja ili povezivanja ljudi na mreži koji imaju slična interesovanja ili surferske navike. I sve ove usluge će oni nuditi besplatno. Ali kako će zarađivati, od kojih sredstava unapređivati softver i usluge? Plan je da provajderi i portali svojim pretplatnicima nude usluge SmartHaven agenta, a da zauzvrat plaćaju deo troškova holandskoj kompaniji. Takođe, agent će sakupljati vredne informacije o surferskim navikama i načinu na koji korisnici kupuju, tako da će deo prihoda dolaziti i od prodaje takvih informacija. Praktično je u pitanju ispitivanje tržišta koje velikim kompanijima itekako mnogo znači. Još jedan način zarade će biti i procenat od prodaje proizvoda i usluga do kojih su korisnici došli putem korišćenja „pametnog asistenta“.

U ovom trenutku postoji veliki broj aplikacija koje se trude da postanu što „pametnije“, ali još uvek nema revolucionarnih rezultata, tako da je otvoren prostor za istraživače, programere i kompanije koje su spremne da se uhvate u koštac sa ovim problemom. Analitičari smatraju da su agenti budućnost Interneta i da će korišćenje mreže bez njih u budućnosti biti nezamislivo. Holanđani iz SmartHaven komapnije najavljuju da će testiranje njihovog softvera biti završeno krajem jeseni, pa ćemo tada i imati priliku da vidimo koliko su agenti zaista pametni i koliki još put predstoji u razvoju ove izuzetno važne ideje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.