U trendu

Istraživači mapirali solarne resurse u Kini uz pomoć satelita

Kineski istraživači su nedavno napravili mapu fotonaponskih resursa u Kini, u visokoj rezoluciji, bacajući novo svetlo na potencijal solarne energije u toj zemlji, navodi agencija Sinhua.

Prema mapi, godišnja srednja efektivna ozračenost premašuje 1.700 kilovat-časa po metru kvadratnom u zapadnoj Kini, a najviša vrednost je utvrđena na Tibetu, dok istočna Kina ima godišnju efektivnu ozračenost od 1.300 do 1.500 kilovat-časa po metru kvadratnom.

Koristeći podatke sa naprednog geostacionarnog radijacionog uređaja za snimanje na satelitu „Fengjun-4A“, kao i tehniku mašinskog učenja, istraživač je ostvario napredak u proceni solarnih resursa.

Satelit „Fengjun-4A“, pušten u rad 2017. godine, je kineski geostacionarni meteorološki satelit nove generacije. Meri sunčevu refleksiju i toplotnu emisiju sa visokim vremenskim, prostornim i spektralnim rezolucijama.

Studiju su zajednički sproveli istraživači Instituta za atmosfersku fiziku pri Kineskoj akademiji nauka, Nacionalnog satelitskog meteorološkog centra i Tehnološkog instituta u Harbinu.

Prema Gao Lingu, istraživaču Nacionalnog satelitskog meteorološkog centra, šire vidno polje satelita je poboljšalo pouzdanost trenutnog proizvoda sunčevog zračenja iznad Kine.

Sija Sijangao iz Instituta za atmosfersku fiziku rekla je da njihov rad prevazilazi konvencionalne pristupe koji se koriste u većini studija i da se proteže na efektivno zračenje, ključni faktor za preciznu procenu solarnih resursa.

Očekuje se da će studija biti veoma korisna za procenu i predviđanje solarnih resursa u Kini, navode istraživači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar