U trendu

Izraelske kompanije razvile sistem za kontrolu neprijateljskih dronova

Izraelske tehnološke kompanije razvile su sisteme za preuzimanje upravljanja nad neprijatelskim bespilotnim letelicama iz kojih mogu da izvuku podatke koje nose ili koje su snimile i da time spreče napade.

Zahvaljujući tim sistemima, izraelski operatori u potpunosti mogu da preuzmu upravljanje dronom i bezbedno ga prizemlje radi analize.

Direktor proizvodnje kompanije „Skajlok“ Asaf Lejbovic rekao je za izraelski list „Harec“ da taj sistem „može da otkrije neprijateljske dronove na udaljenosti do 3,5 kilometara i da istovremeno upravlja sa oko 200 takvih letelica“.

Vest o takvom sistemu objavljena je posle niza izveštaja o napadima u susednim arapskim zemljama, pripisanim Izraelu.

Izraelska vojska je u subotu uveče iz vazduha izvela akciju u Siriji da bi, kako je rekla, sprečila napad grupe iranskih dronova.

Kompanija „Skajlok“ je pre dva meseca demonstrirala novi izum u čijem razvoju je učestvovala s drugima.

„Odredjujemo prostor u kojem hoćemo da preuzmemo kontrolu nad dronom, i možemo da prekinemo njegovu vezu s operatorom i prizemljimo ga, da proverimo šta nosi i kome pripada“, naveo je Lejbovic.

I druge izraelske kompanije razvijaju istu tehnologiju, piše „Harec“. Tako je firma „Rafael“ nedavno predstavila sistem „ReDrone“ koji mogu nositi i vojnici na terenu, i preuzimati kontrolu nad potencijalno naoružanim bespilotnim letelicama i prizemljiti ih, a da ih ne oštete što je bitno jer dronovi mogu biti eksplozivni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar