Jezik kao čulo vida

Novi uređaj koji su proizveli naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu, SAD, bi mogao da omogući „gledanje“ pomoću jezika. Reč je o napravi koja bi omogućila snalaženje u mraku ili duboko pod vodom, a takođe bi ovaj izum mogao i da olakša kretanje slepim osobama.

U kompletu se nalaze video-kamera i rešetka veličine poštanske marke sa 144 pozlaćene elektrode. Bežičnim putem se signali sa kamere šalju rešetki koja se postavlja na jezik, a rezultat ovakvog prenosa su električni nadražaji, naravno slabog intenziteta i, prema opisu onih koji su ga testirali, čak i prijatni.

Jezik je izabran zbog svoje elektroprovodljivosti, odnosno činjenice da je stalno vlažan, pa samim tim i pogodniji za prenos električnih impulsa od kože koja je suva. Princip rada i korišćenja je prilično jednostavan: kamera snima okolinu, uočava prepreke, šalje impulse rešetki, a ona nadražuje levu ili desnu stranu jezika, dajući na taj način uputstva korisniku na koju stranu da skrene.

Za sada ovaj uređaj ima prilično skromne mogućnosti, ali bi u narednih pet godina mogao da bude znatno unapređen, sa dodatim novim funkcijama. S obzirom da je izum testirala američka mornarica pri ronjenju na velikim dubinama ili u vodama sa smanjenom vidljivošću i da su rezultati bili veoma dobri, moguće je da i ona uloži znatna finasijska sredstva u dalje unapređenje.

Iako bi uređaj mogle da koriste i slepe osobe, tim koji je zaslužan za ovaj izum tvrdi da je taj dan još uvek daleko, jer je sistem u ovom trenutku preskup za komercijalnu upotrebu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.