Još jedan konkurent iPhone-u

Apple-ov iPhone postavio je standarde u dizajnu, korisničkom interfejsu i funkcionalnosti mobilnih telefona, tako da su brojni proizvođači pokušali da naprave svoje modele u istom stilu. Evo još jednog primera te vrste, koji dolazi iz Samsung-a, a koji se za nekoliko meseci očekuje na tržištu (po zasad nepoznatoj ceni).
Model o kome je reč nosi naziv Samsung SGH-F490. S obzirom na to da se radi o novom modelu, koji još uvek nije doživeo zvaničnu prezentaciju i o kome se može suditi samo na osnovu fotografija i podataka dostupnih preko Interneta, detaljne specifikacije još uvek nisu poznate. Ipak, ono najvažnije se zna. Radi se o vrlo elegantnom i tankom modelu (debljine 11,8 mm), koji podržava GSM mrežu, GPRS, 3G (UMTS) i 3,5G (HSDPA) tehnologije. Podrška za najnovije mreže omogućava mu brz prenos podataka i sadržaja različite vrste.
Pored toga, ovaj telefon podržava Bluetooth tehnologiju bežičnog povezivanja, ali je bez podrške za WiFi (što mu se može prigovoriti). Ima ugrađenu kameru visoke rezolucije (pet megapiksela), s ugrađenim blicem, ali (kako izgleda) bez autofokusa, što je takođe dobar razlog za prigovor. Ekran mu je veliki – s dijagonalom 3,2 inča i vrlo neobičnom rezolucijom od 240 x 432 piksela. Ona odgovara odnosu geometrije slike 16:9, za takozvani „widescreen“ format. Upravo iz tih razloga može se zaključiti da su multimedijalne karakteristike njegov značajan adut. Taj odnos ostvaruje se rotacijom za 90 stepeni. Njegova interna memorija je kapaciteta 130 megabajta, a proširuje se dodatnom microSD karticom.
Posebna priča i ono što ovaj telefon čini konkurentnim Apple-ovom iPhone-u je touchscreen opcija za upravljanje. Sledeći Apple-ovo rešenje, mnogi proizvođači napravili su slične modele – LG (Prada), HTC (Touch), Neonode (N2), mnogi nepoznati kineski proizvođači, pa čak i Samsung u svojim modelima F520 i GASM (Giorgio Armani Samsung Mobile). U modelu F490 primenjen je isti „Croix“ interfejs kao kod GASM-a. Telefon ima i meke karakteristike takozvanog haptičkog interfejsa (tehnologiju koju je prikazala Motorola u svojim modelima), koji omogućava da se nakon dodira ikone na ekranu dobije povratna informacija u vidu laganih vibracija. Sve navedene karakteristike, osim sitnih zamerki, čine ovaj model vrlo moćnim i atraktivnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.