U trendu

Kako se otarasiti neželjene pošte?

Da li vam je e-mail sanduče prepuno? I to prepuno poruka koje ne očekujete i koje niste želeli. Većina njih je reklamnog karaktera i one dolaze bez vaše dozvole, ali ima i onih na koje ste se nesvesno „pretplatili“. Reč je o porukama koje dolaze sa sajtova na kojima ste popunili neke obrasce, ali ih niste dovoljno pomno pročitali. Zbog toga ćemo vam dati nekoliko korisnih saveta, o tome kako izbeći neželjenu poštu.


  • Dobro pročitajte obrasce pri popuni – Često ćete se susresti sa lokacijama koje nude nešto besplatno, ali je pre toga potrebno popuniti i nekakav obrazac (formular). Ovde treba posebno da pazite, stoga što se pored „liste slanja“ na koju se prijavljujete, slučajno možete pretplatiti i na dodatne liste. Lokacije često pribegavaju lukavstvu, tako da pored određenog polja za potvrdu postave dvosmisleno ili nerazumljivo pitanje. Zato pažljivo pročitajte šta piše pored svakog polja za potvrdu.

  • Kreirajte dodatnu e-mail adresu – Prilikom prijavljivanja na bilo kakve liste slanja, pa i one naizgled vama veoma zanimljive, izbegavajte da koristite svoju osnovu e-mail adresu. Bolje je da otvorite nalog kod nekog od besplatnih e-mail servisa (Hotmail, Yahoo i sl.), i za početak proverite šta ta lokacija šalje u sanduče. Ako se uverite da sa te lokacije dobijate samo ono traženo, možete se ponovo pretplatiti, ali preko svoje osnovne adrese. Nalozima kod besplatnih servisa možete sigurno da se obezbedite od svih neželjenih poruka.

  • Podesite filtere – U slučaju da vam već stiže dosta neželjene pošte, blokirajte pošiljaoce postavljanjem filtera, ili u svom e-mail klijentu, ili na serveru vašeg Internet provajdera. Ovo drugo je moguće samo ako vaš dobavljač podržava svoju opciju. A što se tiče filtriranja u samom e-mail klijentu, o tome možete više pročitati u jednom od prethodnih priloga.

  • Budite obazrivi sa porukama kojima se navodno odjavljujete sa lista slanja – Ukoliko vam dođe poruka sa obaveštenjem da se neko sa te adrese pretplatio na neku listu slanja, i da treba da odgovorite e-mail-om pozitivno ili negativno, nemojte da šaljete odgovor. U ovakvim situacijama moguće je da je vašu adresu neko zlonamerno prijavio na neku listu slanja, ili je neki od nametljivih servisa samo proverava da li je data e-mail adresa aktivna. Ovakvi servisi često nabavljaju od hakera, ili na druge načine, ogromne količine e-mail adresa, te na ovakav način vrše proveru koje su od datih e-mail adresa aktivne. Ako pošaljete odjavni odgovor, na taj način im potvrđujete da je vaša e-mail adresa aktivna i bićete zatrpani neželjenom poštom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.