U trendu

Kako su nastala imena poznatih tehno brendova (1)

Da li ste se ikada zapitali ko je zaslužan za imena proizvoda kao što su iPod, Android ili Xbox? Jesu li ih smislili vrhunski marketinški mozgovi, mašinerija za istraživanje popularnosti slogana i moćne marketinške kompanije, ili ih se dosetio anonimni radnik kompanije dok je bio u WC-u? U modernom svetu odnosa s javnošću, lobiranja i površnosti koja je nastala usled neprestanog bombardovanja informacijama, novim proizvodima i informacijama o novim proizvodima za uspeh nije dovoljno imati samo kvalitetan proizvod. Taj kvalitetan proizvod mora da ima i zvučno ime da bi ga ciljna grupa i primetila. Put do tih imena često je veoma zanimljiv, a često zvučna i smislena imena poznatih proizvoda u novijim verzijama budu zamenjena nečim prilično bezveznim, što takođe pobuđuje znatiželju. Hajde onda da vidimo kako su neki od najpoznatijih tehno brendova današnjice dobili imena.
BlackBerry
Kompanija RIM (Research in Motion) je za davanje imena svojoj prvoj spravici koja je omogućavala primanje i slanje elektronske pošte u pokretu unajmila nezavisnog konsultanta, koji im je savetovao da beže od imena koje u sebi sadrže pojam e-mail. Kompanija Lexicon Branding je šefovima RIM-a dokazala da termin e-mail podiže pritisak radnim ljudima, jer ih asocira na posao i obaveze, i da treba da pronađu reč koja će asocirati na osećaj sreće i prijatnosti. Tako je ova elektronska sprava dobila ime po voću.
Firefox
U Mozili (Mozilla) su hteli zvučno ime za svoj proizvod, pa su izabrali Firebird (vatrena ptica), zvučno ime koje se u Americi može povezati i s istoimenim snažnim automobilom. Međutim, to ime je već koristio jedan drugi open source projekat, pa je izabrana slična reč, Firefox. Mora da se toga setio neki ljubitelj životinja, jer je firefox patuljasta crvena panda koja više liči na rakuna nego na veliku pandu koju svi poznajemo. U Mozili su svi bili zadovoljni, jer to ime niko nije koristio, nije uobičajeno, a dobro zvuči.
Windows 7
Ime 7 izabrano je po najjednostavnijem mogućem principu. Naime, reč je o sedmoj generaciji Windows-a. Čini se da se Microsoft vratio jednostavnom davanju imena, pošto se jedini Windows s ambicioznim imenom – Vista, pokazao kao prilično nepopularan, a ime nije imalo nikakve veze s tim. Jednostavnost koja je demonstrirana u imenima 95 (izdanje iz 1995. godine) ili Windows 2000 nastavlja se imenom 7.
Android
Google-ov operativni sistem nije dobio ime po nekom naučnofantastičnom delu, niti ga je konzorcijum mozgova smišljao u nekom supertajnom podrumu. Google je 2005. godine kupio kompaniju koja se u tajnosti bavila razvojem softvera za mobilne telefone, a ime te kompanije je bilo Android Inc., pa je Google-ov projekat povezan s mobilnim telefonima nasledio ime te kompanije.
Mac
Apple-ovi računari su se u početku zvali Macintosh, da bi to devedesetih bilo skraćeno na Mac, a svoje originalno ime su dobili po omiljenoj vrsti jabuka Džefa Raskina, zaposlenog u Apple-u, kada su tražili ime za svoj prvi računar s grafičkim operativnim sistemom. U stvari, te jabuke se ne zovu Macintosh, već McIntosh, ali zbog zaštite intelektualne svojine računar nije mogao da dobije potpuno isto ime, pa je ono donekle promenjeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar