U trendu

Kina obezbedila polovinu dodatnih globalnih kapaciteta za obnovljive izvore energije u 2023

Ukupno 510 gigavata kapaciteta za obnovljivu energiju novo je instalirano širom sveta 2023. godine, a Kina je tome doprinela sa preko 50 odsto, rekla je predstavnica Nacionalne energetske administracije (NEA), prenosi Sinhua.

Kina je izrasla u nezamenljivu silu koja pokreće razvoj svetske čiste energije, rekla je Pan Huimin iz NEA na konferenciji za novinare 25. januara.

Brifing je održan dan uoči prvog Međunarodnog dana čiste energije koji su proglasile Ujedinjene nacije.

Ulaganje u čistu energiju u inostranstvu od strane kineskih preduzeća proširilo se na velike zemlje i regione, pokrivajući energiju vetra, fotonaponskih i hidroelektrana, što je, na osnovma obostrane koristi i dobitnih rezultata, pomoglo lokalnom stanovništvu u njihovom niskougljičnom rastu, rekla je Pan .

U međuvremenu, Kina nastavlja da promoviše tehnološke i proizvodne inovacije i aktivno se integriše u globalni industrijski lanac čiste energije, dodala je ona.

Ebergija vetra I fotonaponska energija proizvedena u Kini izvezena je u više od 200 zemalja i regiona, što je delimično pomoglo da se značajno smanje troškovi proizvodnje električne energije u poslednjih 10 godina, navela je Pan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar