U trendu

Kineska svemirska laboratorija Mengtian priprema se za lansiranje

Laboratorijski modul Mengtian, druga laboratorijska komponenta kineske svemirske stanice u izgradnji, napunjen je gorivom kako je planirano na mestu lansiranja, saopštila je danas Kineska svemirska agencija za istraživanja sa posadom, prenosi Sinhua.

Pripremna operacija za lansiranje obavljena je u nedelju.

Kako je saopštila agencija, montaža i testiranja letelice završeni su nakon njenog dolaska na mesto lansiranja svemirskih letelica Venčang u južnoj provinciji Hajnan. Pre lansiranja, takođe će biti izvršena zajednička provera sistemskih funkcija sa raketom nosačem Long Marč-5B I4 (Long March), koja će pokrenuti laboratoriju Mengtian u svemir.

Objekti i oprema na lansirnom mestu su u dobrom stanju i svi sistemi uključeni u misiju uredno prolaze pripreme, navela je agencija u saopštenju.

Kompleks kineske svemirske stanice Tjangong trenutno se sastoji od osnovnog modula Tianhe, laboratorijskog modula Ventian, teretnog broda Tiandžou-4 i svemirskog broda Šendžou-14 sa posadom.

Naučna oprema u laboratoriji Mengtian koristiće se za proučavanje mikrogravitacije i izvođenje eksperimenata iz oblasti fizike fluida, nauke o materijalima, nauke o sagorevanju i fundamentalne fizike, rekli su projektanti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar