U trendu

Kineski naučnici pronašli način da inhibiraju neželjeni efekat imunoterapije raka

PEKING – Kineski naučnici pronašli su rešenje za inhibiciju pojave sindroma oslobađanja citokina (CRS) izazvanog imunoterapijom raka, navodi se u nedavnom radu objavljenom u časopisu Nature Biomedical Engineering.

Kako piše Sinhua, CRS, takođe poznat kao citokinska oluja, je prekomerna reakcija imunog sistema. To se dešava kao neželjeni efekat određenih vrsta imunoterapije, kao što je CAR T-ćelijska terapija, koja može efikasno da leči maligne tumore dok stimuliše imune ćelije da oslobađaju puno inflamatornih citokina, što dovodi do CRS.

Pacijenti sa CRS pokazuju simptome kao što su groznica, hipotenzija, otkazivanje organa, pa čak i smrt u teškim slučajevima. Trenutna opcija lečenja je ubrizgavanje antitela interleukina-6 (IL-6), proinflamatornog citokina. Međutim, ne mogu se ubrizgati pre pojave CRS-a, inače će uticati na normalan nivo IL-6 u telu.

Naučnici iz Nacionalnog centra za nanonauku i tehnologiju razvili su hidrogel osetljiv na temperaturu konjugovan sa IL-6 antitelima. Može se ubrizgati unapred i u velikoj meri smanjuje nivoe IL-6 kada se pojavi CRS indukovan CAR T-ćelijama.

Implantirani hidrogel funkcioniše kao „sunđer“ tako što adsorbuje IL-6 samo kada njegovi nivoi porastu iznad normalnog, čime se sprečava nastanak CRS-a, navodi se u radu.

Dodaje se da „sunđer“ ne utiče na antitumornu efikasnost imunoterapije i da se lako može ukloniti špricem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar