U trendu

Kineski teleskop LAMOST načinio novu prekretnicu u spektralnim podacima

Spektroskopski optički teleskop velikog neba sa više objekata (LAMOST) postao je prvi teleskop za istraživanje neba koji je objavio više od 22 miliona spektra, saopštile su Nacionalne astronomske opservatorije pri Kineskoj akademiji nauka (NAOC).

Kako prenosi agencija Sinhua, NAOC je 31. marta predstavio skup podataka LAMOST DR10 domaćim korisnicima i stranim partnerima. Skup podataka se sastoji od preko 22,29 miliona spektra, što premašuje broj spektra koji su objavili svi drugi međunarodni teleskopi za istraživanje neba zajedno 2,9 puta.

Prema NAOC-u, skup podataka je zbirka spektralnih podataka dobijenih LAMOST opservacijama od oktobra 2011. do juna 2022, uključujući 11,81 miliona spektra niske rezolucije i 10,48 miliona spektra srednje rezolucije.

LAMOST je postao prvi teleskop za istraživanje neba na svetu koji je objavio preko 10 miliona spektra u 2019. Tokom poslednje četiri godine, broj spektra koje je LAMOST nabavio se udvostručio, primetio je NAOC.

Do danas, 1.385 korisnika iz 194 istraživačka instituta i univerziteta u Kini, Sjedinjenim Državama, Nemačkoj, Belgiji, Danskoj i drugim zemljama i regionima koristi LAMOST podatke za svoja istraživanja, saopštila je NAOC.

Poznat kao teleskop Guo Šouđing u Kini, LAMOST je pušten u rad kako bi prikupio visokokvalitetne spektre, važnu kolekciju podataka koja pomaže astronomima da se bave hemijskim sastavom, gustinom, atmosferom i magnetizmom nebeskih tela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar