Kompjuteri autonomaši

Kompjuterske mreže se šire i usložavaju takvom brzinom da uskoro neće biti dovoljno ljudi koji će ih opsluživati, kontrolisati, podešavati. To su predviđanja IBM-ovih stručnjaka, na čelu sa Polom Hornom (Paul Horn), koji je osmislio Autonomic Computing projekat, čiji je cilj stvaranje „pametnijih“ mreža.

Osnovna ideja je stvaranje kompjuterskih paralela autonomnom nervnom sistemu kod ljudi, koji je odgovoran za održavanje telesne temperature ili nivoa kiseonika i šećera u krvi, pri čemu se svi ovi poslovi obavljaju bez kontrole i udela naše svesti. Primena bioloških principa u kompjuterskim mrežama mogla bi da dovede do stvaranja mehanizama kontrole, pri čemu sami kompjuteri kontrolišu svoj rad, ispravljaju greške i vrše neophodna podešavanja.

Za ostvarenje ovakvog cilja IBM će u narednim godinama odvajati milionske sume, i finansirati istraživanja na 50 američkih univerziteta. Cilj idejnih tvoraca projekta je da u istraživanjima bude angažovan što veći broj obrazovnih ustanova, ali i firmi, pa će manifest i vizija Pola Horna biti poslata na 75.000 adresa, kako bi se zainteresovao dovoljan broj stručnjaka koji će učestvovati u ostvarenju ideje. Detaljni opis inicijative možete pronaći na stranici:

  • Autonomic Computing

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.