najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Majkrosoft predstavio novi Lumija smartfon i tablet

Američka korporacija Majkrosoft predstavila je u Njujorku novu liniju Lumija smartfona, novi tablet Surfejs (Surface) Pro 4 i ažuriranu verziju svoje nosive fitnes narukvice „majkrosoft bend“, koja će funkcionisati pod Windows 10, njegovim najnovijim operativnim sistemom.

Windows 10, lansiran u julu, deo je Majkrosoftovih napora da osvoji veći udeo na tržištu tableta i smartfona, na kom sada dominiraju Apple i južnokorejski Samsung Elektroniks, izveštava Rojters.

Majkrosoft, čije su akcije porasle 0,9 odsto, na 47,06 dolara u prepodnevnom trgovanju, saopštio je da je do sada na 110 miliona uređaja instaliran sistem Windows 10.

Smartfoni Lumija 950 i 950XL će imati početnu cenu od 549 i 649 dolara respektivno, kada krenu u prodaju u novembru, dok će Lumia 550 koštati 139 dolara kad bude dostupna na tržištu u decembru.

Lumia 950 ima ekran od 5,2 inča i šestojezgarni procesor, a veća Lumija 950 XL ima 5,7-inčni ekran i osmojezgarni čip. Uređaji 950 i 950XL imaju 20-megapikselnu  kameru na poleđini, do 32 GB skladišnog prostora, video sa 4K rezolucijom i koriste tehnologiju tečnog hlađenja. Iz Majkrosofta su naveli da se skladišni prostor na telefonima može  proširiti i do dva terabajta korišćenjem memorijske kartice.

Podaci o Lumiji 550 još nisu objavljeni. Novi „Surface Pro 4“ tablet – veća, ali tanja i lakša verzija „Surfejsa Pro 3“,  košta 899 dolara, a biće dostupna u prodaji od 26. oktobra, dok narudžbine u pretpordaji počinju u sredu.

Lansiran gotovo godinu i po dana posle svog prethodnika, „Surfejs Pro 4“ ima 12,3-inčni ekran s 267 piksela po inču. Radi sa šestom generacijom Intel Core procesora i ima 16 GB RAM-a i jedan TBB skladišnog prostora.

Surfejs Pro 4 je 50 odsto brži od Eplovog „Mekbuk Era“ rekao je korporativni potpredsednik u Majkrosoftu zadužen za Surfejs računare, Panos Panaj.

Majkrosoft je, takođe, saopštio da novi tablet i smartfoni stižu s aplikacijom „Windows Helo“, opcijom automatske biometrijske prijave koja je uvedena ranije ove godine. Ona omogućava korisnicima da skeniraju svoje lice, zenicu oka ili otiske prstiju kako bi potvrdili svoj identitet i tako dobili pristiup svom Windows telefonu, laptopu ili personalnom računaru.

Narukvica „Majrosoft bend 2“, koja omogućava korisnicima da prate svoj fitnes i režim  vežbanja, koštaće 249 dolara, a u porodaji će se naći od 30. oktobra.

Na svečanosti u Njujorku, Majkrosoft je predstavio i Surfejs olovku, sa baterijom čiji je vek trajanja godinu dana, navodi Rojters.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike