U trendu

Mali trikovi za snimanje kućnog videa

Bez obzira na to da li snimate kućni video vrhunskom kamerom ili nekom malo slabijom, na kvalitet snimka presudno utiče vaše umeće, a ne oprema. Da biste od svog amaterskog filma napravili dobar snimak, potrebno vam je malo znanja o kameri, načinu snimanja, a pomoći će i nekoliko trikova.
Koristite tronožni stativ kad god ste u prilici
Titrav snimak, kakav se često dobija pri snimanju kućnih video zapisa, brzo postaje zamoran za gledanje. Ako snimate u pokretu, trudite se da vam ruke što manje podrhtavaju, a naknadno obradite delove video snimka u kojima se kamera previše trese. Ipak, najbolje je koristiti tronožni stativ za kameru.
Upotrebljavajte mikrofon
Nipošto ne potcenjujte važnost dobrog zvuka, jer je on bitan koliko i slika. Noviji tipovi digitalnih kamera omogućuju priključivanje spoljašnjih mikrofona, pomoću kojih se snima znatno kvalitetniji zvuk.
Izbegavajte tamne prostorije
Slabo osvetljenje učiniće da snimci izgledaju zrnasto, osim ako imate vrlo kvalitetnu video opremu. Snimajte pod što jačim osvetljenjem, a ako morate da radite pri slabom svetlu, povežite dodatni izvor svetlosti s kamerom.
Ne zumirajte bez potrebe
Uvećavanje, naročito kada se radi o digitalnom zumiranju, najčešće za posledicu ima snimke koji izgledaju amaterski. Dok uveličavate, kamera samo povećava centralni deo slike, a to kao rezultat daje mutniji snimak. Ukoliko želite da približite objekat, pomerite se vi.
Bez specijalnih efekata
Većina kamkordera, čak i neki digitalni fotoaparati, nude filtere za specijalne efekte, kao što su smeđi tonovi i izgled starog filma. Snimak će izgledati bolje ako ga napravite na uobičajen način, a efekte primenite naknadno, pomoću programa za obradu videa.
Snimajte i okruženje
Ako snimate ne samo najvažnija događanja nego i okolinu, snimak ćete kasnije moći da iskoristite i za razvijanje priče ili objašnjenje situacije koju ste snimili. Recimo, ukoliko snimate fudbalsku utakmicu svog sina, snimite i ljude na tribinama, loptu koja leti u gol ili noge fudbalera. Kada dođe vreme za obradu, možete ubaciti te snimke da bi video bio zanimljiviji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar