Marsovske noći kriju snežne oluje

Žestoke snežne oluje potresaju noći Marsa, navodi se u danas objavljenoj studiji.

„Dobili smo dokaze postojanja snežnih oluja na Marsu“, naveo je Emerik Spiga, naučnik iz laboratorije za dinamičku meteorologiju i jedan od vodećih ljudi u istraživanju objavljenom u Nečural geosajensu (Natural Geoscience).

Marsova atmosfera je hladna i retka pa se oblaci čestica leda mogu formirati iako je količina vode u atmosferi zanemarljiva u odnosu na Zemlju. Sonda „Feniks“ je 2008. otkrila da iz tih oblaka može pasti sneg.

Spiga je rekao da se u to vreme verovalo da čestice vode polako padaju od sopstvene težine.

Na osnovu modela Marsove atmosfere i oblaka leda, Spiga i njegove kolege su zaključili da je sneg izazvan jakim vetrovima i tako odbacili poetičnu sliku laganog padanja snega na „Crvenu planetu“. Umesto ranije pretpostavljenih sati, pahulja padne na površinu za pet do deset minuta.

U istraživanju se navodi da su takvi fenomeni veoma prostorno ograničeni i dešavaju se samo u odredjenim periodima.

Čestice marsovskog leda su veoma male i ne liče na velike zemaljske pahulje. Količina snega koja se zadrži na tlu je prilično mala.

„Da smo na površini Marsa ne bismo videli veliki snežni pokrivač, već pre tanku i nestalnu ledenu koru. Nije moguće praviti Sneška Belića ni skijati na Marsu“, dodao je Spiga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.