Microsoft se nada da će EK objediniti dva antimonopolska slučaja koja vodi protiv njega

Pravni zastupnik američke kompanije Microsoft Džon Frank izjavio je nedavno da “postoji dobra mogućnost” da će Evropska komisija svoje dve antimonopolske istrage u vezi sa MS-ovim operativnim sistemom Windows spojiti u jedan slučaj.

Prva istraga pokrenuta je još 1998. godine, na inicijativu kompanije Sun Microsystems, koja je tada optužila Microsoft da svoj operativni sistem Windows, navodno, koristi kako bi eliminisao suparnike na tržištu serverskog softvera.

Početkom 2000. godine, Komisija je sama pokrenula drugu istragu, kroz koju želi da ustanovi da li Microsoft isto to radi i sa tada poslednjom verzijom serverskog operativnog sistema, Windows 2000.

Komisija je prošlog leta započela sudski postupak protiv Microsoft-a po prvoj tužbi, ali saslušavanje svedoka još uvek nije zakazano, dok parnicu u vezi sa drugom istragom namerava da pokrene narednih meseci.

Neimenovani izvori bliski Komisiji tvrde da se Komisija sprema da objedini ova dva slučaja zbog njihove, u suštini gotovo identične, prirode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.