Mobilni telefon, kompjuter, mail klijent, i ne samo to – u jednom

Zašto čekati 3G? Baš to je slogan proizvođača novog mobilnog telefona, ljupkog naziva Pogo, koji već sad može mnogo toga. Ovaj uređaj, pored standardnog telefoniranja nudi i komunikaciju pomoću elektronske pošte, brzih poruka (instant messaging) i kratkih poruka (SMS). Radi i na standardnoj GSM mreži, ali njegove pune performanse dolaze do izražaja u okruženju sa omogućenim povezivanjem na Internet. U prodavnicama širom Zapadne Evrope trebalo bi da se pojavi vrlo uskoro, već tokom božićne shopping groznice.

Naravno, da sve ne bi bilo tako lepo, pobrinuli su se evropski operateri mobilne telefonije. Kako oni još nisu atestirali i prihvatili Pogo, ovaj će uređaj biti moguće nabaviti samo u vrlo ograničenom broju prodavnica. Osim toga, ni cena se ne može nazvati baš pristupačnom – 300 funti sterlinga, pa ko voli, nek izvoli. Ipak, kada ga “veliki” operateri prihvate, Pogo će biti jeftiniji i stajaće “samo” 200 funti.

Po dimenzijama, Pogo je veći od Palm-a, ali je manji od iPaq–a, što znači da može da stane u svaki malo veći džep. Težak je kao svaki današnji prosečni mobilni telefon, a dolazi zajedno sa stylus olovkom.

Naročiti kvalitet Pogo uređaja je, ipak, njegova posebna tehnologija kompresije podataka, pomoću koje sadržaj web strane sažima na petinu njene izvorne veličine, čime se ubrzava prenos sa Interneta na sam telefon. Drugim rečima, putem kilave 9,6-kilobitne GSM veze moguć je download brzinom standardnog 56k modema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.