Mobilni telefon u ručnom satu

Japanci nisu jedini koji se mogu pohvaliti originalnim rešenjima i idejama o multifunkcionalnim minijaturnim uređajima neobičnog dizajna. Uređaj takve vrste u obliku sata sa funkcijom mobilnog telefona i digitalnog fotoaparata pojavio se i u Indiji. Kompanija „Reliance Mobile“ predstavila ga je početkom marta 2004. godine pod imenom Telson TWC 1150. Pored atraktivnih višestrukih mogućnosti, uređaj se odlikuje modernim dizajnom, tako da se u pravom smislu može smatrati mobilnim telefonom budućnosti.

Ova kombinacija ručnog sata i mobilnog telefona (Wrist phone) sa digitalnim fotoaparatom najviše interesenata sigurno će naći među najmlađom populacijom. Koja mu je od navedenih funkcija pri tom najvažnija? Pokazivanje vremena sigurno nije – naziv ručni sat pre svega asocira na način nošenja uređaja i na jednostavan pristup za obavljanje ostale dve funkcije. Od njih je mnogo važnija funkcija mobilnog telefona. To je, zapravo, najlakši (98 grama) CDMA 2000 mobilni telefon. On sadrži telefonski imenik (Phone Book) za smeštaj 200 različitih brojeva (imena). Ima mogućnost pristupa Internetu, slanja elektronske pošte, kao i sve ostale mogućnosti koje su svojstvene savremenim mobilnim telefonima (ugrađen spikerfon, IR slušalice, mogućnost snimanja i prepoznavanja govora, polifone melodije i drugo).

Telson TWC 1150 se, kao što je rečeno, može koristiti i kao digitalni fotoaparat. Zapravo se na njega može priključiti kao modularni dodatak digitalni fotoaparat kompanije „Telson Electronics“ iz Južne Koreje, sa rezolucijom od 330.000 piksela. Omogućava snimanje do 80 fotografija maksimalne rezolucije 640 x 480 piksela (VGA rezolucija). Fotografije smeštene u memoriji uređaja mogu biti povezane sa telefonskim imenikom, tako da se pri razgovoru ili identifikaciji poziva prikaže slika sagovornika.

Telson TWC 1150 se u prodaji najpre pojavio u nekoliko najvećih gradova u Indiji (Bombaj, Delhi, Čenaj, Bangalor, Hajderabad). Očekuje se njegova pojava i u drugim delovima sveta po ceni od 529 američkih dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.