Mobilni telefoni sa ekranima osetljivim na dodir

Poznati japanski proizvođač mobilnih telefona – kompanija NEC, napravio je dva nova modela mobilnih telefona koji se od ostalih razlikuju po LCD TFT ekranu osetljivom na dodir (touch screen). Tako je korišćenje klasične tastature zamenjeno dodirom ekrana, što omogućava jednostavnije rukovanje i olakšava unos teksta. Modeli nose oznake N610 i N620. U osnovi su isti, s tim što je drugi model nešto većih dimenzija i mogućnosti.

Ovi mobilni telefoni namenjeni su kineskom tržištu i prilagođeni jednostavnijem korišćenju, s obzirom na složenost kineskog jezika i veliki broj znakova koje sadrži. Pripadaju mobilnim telefonima za dva frekventna opsega (dual-band, 900 i 1.800 MHz), a podržavaju GPRS, WAP 1.2.1 i Java MIDP (Mobile Information Device Profile) 1.0.

Kao jednu od najvažnijih mogućnosti, opet zbog složenosti kineskog jezika, imaju softver za prepoznavanje rukopisa. Unos teksta pojednostavljen je zahvaljujući softverskoj aplikaciji T9, koja na osnovu unosa jednog ili dvaju slova automatski ispisuje celu reč. Za unos teksta može se koristiti engleski i kineski jezik, a telefoni sadrže i kinesko-engleski rečnik.

Dimenzije modela N610 su 88,9 x 48,5 x 21,2 milimetra, a masa 95 grama, dok model N620 ima 94,8 x 51,8 x 22,3 milimetra i 102 grama. Oba modela imaju TFT LCD ekrane osetljive na dodir sa dijagonalom od 2,2 inča i rezolucijom 176 x 220 piksela. Međutim, ekrani se razlikuju po kvalitetu boja, tako da skromniji model (N610) podržava 65.000 boja, a kvalitetniji model (N620) 262.000 boja. Napajaju se baterijama koje im obezbeđuju dva sata rada u režimu razgovora (u oba slučaja), dok je u režimu čekanja trajanje baterija kod manjeg modela oko 150 sati, a kod većeg oko 200 sati.

Pored ovih karakteristika, novi NEC-ovi modeli, koji bi trebalo da se pojave na tržištu sredinom jula, imaju i ostale napredne karakteristike mobilnih telefona – podršku za MMS, polifone melodije (kvalitetniji model podržava veći broj melodija), zatim kalendar, različite pozadine i čuvare ekrana. Model N620 ima i priključak za povezivanje infracrvenim signalima. Oba modela imaju i ugrađen digitalni fotoaparat (VGA kamera) sa rezolucijom od 300.000 piksela. Izrađuju se u crvenoj, crnoj i srebrnoj boji, a cene modela još uvek nisu poznate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.