Monitor koji krije poverljive podatke

Japanska kompanija Iizuka Denki Kogyo predstavila je novi model monitora namenjen, pre svega, svima koji rade sa poverljivim podacima u okruženju gde je moguće da ih neko vidi i (zlo)upotrebi. Takvo okruženje je npr. u finansijskim institucijama, kroz koje prolazi veliki broj klijenata, ali u koje mogu da uđu i potencijalni špijuni ili kriminalci.

Podatke na modelu LCD monitora može da vidi samo neko ko nosi posebne naočare sa staklima koja polarizuju svetlost; za sve ostale, sadržaj monitora potpuno je nevidljiv, a službenik deluje kao ludak koji nosi naočare za sunce i bulji u prazan ekran. Efekat je postignut na jednostavan način: svaki LCD ekran ima ugrađen i sloj stakla koje polarizuje svetlost i, na taj način, čini podatke vidljivim. Taj sloj izvučen je iz ekrana, a naočare su napravljene upravo od takve vrste stakla.

Ipak, stručnjaci upozoravaju na to da podaci mogu da postanu vidljivi i pomoću 3D naočara, kakve se koriste za posebne bioskopske projekcije. Ovakve naočare imaju na jednom staklu filter koji horizontalno polarizuje svetlost, a na drugom filter koji to radi po vertikali – ako se pogled usmeri pod uglom od 45 stepeni na ravan ekrana, i ako se naizmenično gleda jednim pa drugim okom, moguće je otkriti čime se to bavi službenik ispred „praznog“ monitora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.