U trendu

More – bogatstvo života i vrsta

Hladne i mračne okeanske dubine nisu pustinja već životni prostor, otkrili su naučnici i dosad popisali 17.650 vrsta, od kojih su neke pronašle dom na čak 5.000 metara pod morem, gde je voda hladna, a pritisak 400 puta veći nego na površini. Dambo, dva metra dugo biće s perajima nalik na slonovske uši, zbog čega je i nazvano prema liku iz Diznijevog crtanog filma, jedno je od najneobičnijih među stvorenjima koja žive dublje od 200 metara. Dubine iznad 200 metara prelaze granicu prodora sunčeve svetlosti i tu fotosinteza više nije moguća. Međutim, blato s dna mora, iako se čini siromašno hranom, zbirka je brojnih malih, milimetar dugih iznenađenja, otkrili su naučnici.
Redak primerak hobotnice obitava na dubini od 1.000 do 3.000 metara u Atlantiku, objavila je ekipa Popisa podvodnog života (Census of marine Life). Naučnike je posebno zapanjio crv izvučen s dubine od 990 metara pod morem u Meksičkom zalivu – iz kojeg je curila sirova nafta. Taj crv se priključio na eruptivnu bušotinu i prehranjivao naftom, izjavili su naučnici na konferenciji za novinare. Popisivanje vrsta koje obitavaju na dubinama ispod 200 metara prvi je svetski pokušaj istraživanja okeanskog života koji je naučnike poveo u područja retko proučavana ili posećivana. Popis treba da bude objavljen 4. oktobra 2010. u Londonu i postavljen na internet enciklopediji, s posebnom veb-stranicom za svaku vrstu.
Naučnici očekuju potvrdu teze da u okeanu obitava više od milion nepoznatih vrsta, a izveštaj objavljen na konferenciji za novinare dokumentovao je 17.650 vrsta, od kojih je skoro 6.000 pronađeno na dubini većoj od 1.000 metara. Na Antarktiku su otkrili crva zvanog osedax, koji se hrani kostima kitova, a za kojeg se verovalo da živi samo u severoistočnom Atlantiku i na severnom Pacifiku. "Da bi preživele na velikim dubinama, životinjske vrste moraju da pronađu i eksploatišu mršave izvore hrane ili da pronađu nove, a njihova velika raznolikost u dubini okeana otkriva na koje se sve načine život prilagođava", rekao je Robert Karni s državnog Univerziteta u Luizijani. Karni je jedan od vođa ove grupe naučnika koja učestvuje u višegodišnjem istraživanju, a uključuje 344 naučnika iz 34 zemalje. "Duboko more najveći je i trajni Zemljin ekosistem i najveće stanište velikog broja vrsta. Ujedno je i najmanje proučeno", rekao je Kris German s Okeanografskog instituta iz Masačusetsa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar