U trendu

Muka mi je od lopovluka!

Nije samo muka onima koji su pokradeni. Uskoro će biti muka i onima koji kradu, a sve zahvaljujući uređaju koji su izumeli švedski naučnici. Projekat je naručila vojska, a rad na njemu je trajao čitavih deset godina. Cilj je bio napraviti oružje koje ne ubija, ali onemogućava protivnika.

Rezultat je naprava koja emituje bukvalno nepodnošljiv zvuk – oni koji su u testovima učestvovali, kažu da je sličan onom koji nastaje kada se „dugačkim noktima grebe po školskoj tabli“. Slično, ali po intenzitetu mnogo jače. U proseku su učesnici testova uspeli da izdrže 10 sekundi, pre nego što su pobegli iz prostorije sa ovom napravom.

Pored vojne namene, naprava je prilagođena i potrebama odbrane od krađe i u Velikoj Britaniji je ovakav sistem već moguće kupiti. Kao samostalan, košta 700 funti, a ako se dodaje već postojećem alarmnom sistemu cena iznosi 460 funti.

Efekat koji uređaj proizvodi jeste mučnina, a duže izlaganje dejstvu zvuka dovodi do povraćanja. To „duže“ se uvek meri u sekundama, a zavisi od izdržljivosti osobe. Ovakav uređaj neće biti instaliran samo u kućama i stanovima – obogaćivanje arsenala oružja planira i britanska policija, koja bi napravu koristila u svrhe razbijanja uličnih demonstracija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.