U trendu

Muzej nobelovaca

U sklopu obeležavanja stogodišnjice postojanja Nobelove nagrade, istoimena fondacija za dodelu ovog priznanja je otvorila svoj elektronski muzej na adresi www.nobel.se.

Prva nagrada je dodeljena u aprilu 1901. godine i tokom čitavog narednog veka je ova fondacija nastavila da priznanjem ističe vrhunska dostignuća na polju prirodnih nauka, medicine, ekonomije, književnosti i borbe za mir.

Pomenuti muzej pruža zaista bogatu arhivu koja vas uvodi u svet najznačajnijih naučnih otkrića u proteklih 100 godina, iznoseći pred vas izuzetno veliki broj tekstova, fotografija i video zapisa koji svedoče o radu naučnika-dobitnika nagrade.

Ono što je posebno zanimljivo, je mogućnost da učestvujete u eksperimentima koji su doveli do otkrića i izuma, a kojima su naučnici zaslužili Nobelovu nagradu. Kroz takvu virtuelnu laboratoriju posetioci imaju i svog vodiča, virtulnog asistenta koji pomaže svojim savetima i odgovorima na postavljena pitanja. Ako ste raspoloženi za kviz, moguća je i provera znanja, u kojoj ćete otkriti kakvo je vaše (ne)znanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.