U trendu

Naučnici nisu pronašli atmosferu oko planete slične Zemlji u sistemu zvezde Trapist

Naučnici koji teleskopom Veb (Webb) ispituju svemir saopštili su danas da nisu pronašli dokaze da u sistemu zvezde Trapist na jednoj od sedam stenovitih planeta veličine slične Zemlji postoji atmosferski omotač.

Naučnici su saopštili da otkriće umanjuje šanse da na nekoj od ostalih šest planeta koje kruže oko obližnje zvezde bude uslova za atmosferu, slatku vodu ili život.

Tim koji predvodi NASA objasnio je da na planeti u sistemu zvezde Trapist, koji je udaljen 40 svetlosnih godina, postoji izuzetno malo, ili nimalo atmosfere.

Nedostatak atmosfere znači da na planeti nema vode ni zaštite od zračenja koje dolazi iz kosmosa, rekao je NASA-in vodecći istraživač Tomas Grin.

Grin je dodao da bi bio „optimističniji“ u pretpostavci da druge planete koje kruže oko male zvezde Trapist imaju atmosferu da su istraživanja pokazala da je ova planeta ima.

On je objasnio da posmatrana planeta prima zračenje sa svog Sunca četiri puta više nego što Zemlja dobija od svog i da je to mogući uzrok što nema atmosferu.

Naučnici planiraju da nastave posmatranje ostalih šest planeta u sistemu zvezde Trapist.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar