Naučnici prave metal koji menja oblik i sam se kreće

Naučnici u Australiji rade na tehnologiji koja će u budućnosti dovesti i do stvaranja mašine poput one iz filma „Terminator 2“. Ubilačka mašina T-1000, koju je u filmu glumio Robert Patrik, može da menja oblik i brzo samu sebe popravi.

Svi koji su gledali film sećaju se upečatljive scene kada se kapi metala kreću jedna ka drugoj i spajaju sve dok ponovo ne naprave Terminatora.

On je u filmu napravljen od fiktivne „mimetičke polilegure“, a naučnici sa Univerziteta RMIT u Melburnu su na putu da naprave nešto slično.

Oni su eksperimentisali sa netoksičnim legurama galijuma, mekog metala koji postaje tečan na temperaturi od oko 30 stepeni Celzijusa.

Kada su stavili kapi tečnog galijuma u tank sa vodom i promenili pH vrednost vode, naučnici su utvrdili da se ovaj metal kretao sam od sebe i čak menjao oblik.

Galijum je odličan provodnik, a naučnici se nadaju da će od njega moći da prave potpuno savitljive elektronske uređaje i elektronska kola koja se ponašaju kao „žive ćelije“.

„Još uvek ne razumemo kako tečni metali reaguju sa drugom tečnošću. Jednostavnim menjanjem hemije u vodi učinilo je da se metalne kapi  kreću i menjaju oblik, bez ikakvih spoljnih mehaničkih, elektronskih ili optičkih stimulansa. Pomoću ovog otkrića možemo da stvaramo pokretne objekte, prekidače i pumpe koji mogu da rade samostalno“, rekao je profesor Kuroš Kalantar Zadeh.

On se nada da će jednog dana otkriće omogućiti da tečni metali budu korišćeni za pravljenje trodimenzionalnih elektronskih urežaja, pa možda čak i „manje ubistvene verzije mašine T-1000“.

„Jednog dana biće moguće napraviti 3D humanoida od tečnog metala – kao što je T-1000 terminator, ali sa boljim programiranjem“, rekao je on, a prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.