U trendu

Nokia X6

Prvi Nokijin (Nokia) muzički telefon iz serije X napokon je ovde. X u stvari zamenjuje već veoma poznato ime XpressMusic. Nokia X6 nam donosi dašak noviteta i ima potpuno drugačije "poreklo" od pređašnjih Nokijinih touchscreen uređaja, koji su svi bili kopije uređaja kao što su XpressMusic 5800, 5230 i 5530. Nokia X6 je nešto slično modelu 5800, ali s kapacitivnim ekranom osetljivim na dodir i tankim telom. Pored dizajna, i hardver je promenjen, Nokia X6 izgleda kao da ima isti "pogon" kao i 5800, oba modela imaju operativni sistem Symbian S60 V5. Ipak, mislimo da je Nokia X6 najbolji uređaj iz Nokije u 2009. godini.
Za razliku od pređašnjih Nokijinih touchscreen muzičkih telefona s oblim ivicama, X6 ima oštrije. Međutim, to ga ne čini neudobnim za držanje, već izgleda mnogo tanje. Napred i dalje imamo 3,2-inčni ekran s površinom zaštićenom od ogrebotina, ali sada je to kapacitivni touchscreen, koji bolje reaguje na dodir. Rezolucija je 360×640 piksela i prikazuje 16 miliona boja. Ispod ekrana pronaći ćete sve standardne tastere – za pozive, za meni i za kraj poziva. I oni su osetljivi na dodir. Nokia X6 je dimenzija 111 x 51 x 13,8 mm, što je poprilično veliko, ali u ruci je vrlo lagan i kompaktan.
Ono zbog čega bi Nokia X6 trebalo da se prodaje jesu njegove muzičke mogućnosti. Plejer je Nokijin Nseries digital music player, koji podržava MP3, AAC, WMA, SPMidi i eAAC. Pesme možete sortirati po izvođačima, kompozitorima, albumima i žanrovima, a svaki album ima i svoju sliku. Imate i mogućnost biranja plejliste, zavisno od raspoloženja, zahvaljujući Playlist DJ-u. Jednostavno kliznete gore-dole za tužnu ili brzu i veselu muziku, a telefon će vam ih prikazati. Nokia X6 je i takozvani Comes With Music uređaj, što znači da prve godine možete "skidati" besplatnu muziku iz Music Store-a. Posle godinu dana morate da obnovite svoju pretplatu sa Comes With Music. Te muzičke datoteke su kodirane da ih možete puštati samo na mobilnom telefonu, pa nećete moći da ih koristite ni na jednom drugom plejeru.
Kao i svaki muzički telefon, Nokia X6 ima i poseban taster za muziku sa strane za brži pristup plejeru. Što se tiče audio kvaliteta, odličan je zahvaljujući posebnom audio čipu za kristalnojasan hi-fi zvuk. A za još bolje iskustvo možete sami da podešavate muziku pomoću ekvilajzera. Takođe, Nokia X6 ima i standardni 3,5 mm priključak za slušalice. Muziku možete slušati non-stop do 35 sati, što znači da je možete slušati i dok čvrsto spavate. Stereo FM radio je takođe uključen u slučaju da želite da slušate svoju omiljenu radio stanicu. Pored muzičkih mogućnosti, Nokia X6 ima i odlične video performanse. Možete puštati video klipove u 16:9 widescreeen formatu, a podržava WMV, RV, MP4 i 3GP video formate.
Telefon ima i kameru rezolucije 5 megapiksela sa Carl-Zeiss objektivom. Kamera radi na rezoluciji od 2592 x 1944 piksela. Ima i autofokus i fantastičan dual LED blic za fotografisanje pri slabom osvetljenju. Kvalitet slike je veoma dobar. Slike su jasne i imaju dobru ravnotežu kontrasta, a iznenađuje i brzina slikanja. Skoro da i nema čekanja posle pritiskanja tastera za fotografisanje. Kamera takođe može sa snima video zapise u različitom kvalitetu, kao što je 640 x 480 piksela sa 30 fps (TV kvalitet), 640 x 352 piksela sa 30 fps (widescreeen kvalitet), 320 x 240 piksela sa 30 fps/15 fps (e-mail visok/normalan kvalitet) i 176 x 144 sa 15 fps (sharing kvalitet).
Kao i drugi noviji modeli, i Nokia X6 nudi mogućnost rada s društvenim mrežama. Lako možete pristupiti popularnim društvenim mrežama, kao što su YouTube, Yahoo, Window Live, Ovi, MySpace, Facebook i druge. Uz to možete proveravati svoje tweet ili facebook novosti direktno na svom homescreen-u. Listu kontakata možete sinhronizovati sa slikama prijatelja na Fejsu, pa ne morate svakome pojedinačno da dodajete slike. Nokia X6 bez sumnje ima mnogo poboljšanja, za razliku od ostalih Nokijinih touchscreen telefona. Za sada se može slobodno reći da je Nokija napravila svoj najbolji touchscreen telefon. A ako ste multimedijalni entuzijasta, onda je ovaj uređaj dobar izbor za vas. To je jedan od najboljih touchscreen uređaja koji se mogu naći na tržištu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar