U trendu

Nova konkurencija Skype-u zove se Wengo

Komuniciranje i obavljanje telefonskih razgovora preko Interneta, poznato kao VoIP (Voice over Internet Protocol) tehnologija, vrlo je popularno zbog mnogo niže cene u odnosu na klasične razgovore u fiksnim ili mobilnim telefonskim mrežama. Najpoznatija usluga te vrste je Skype, mada su se pojavili i mnogi drugi konkurenti. Najnoviji konkurent Skype-u je OpenWengo.
Ova softverska aplikacija za prenos glasa preko Interneta dosad je doživela nekoliko izdanja, a izgleda da će najnovije biti pravo. Ono nosi oznaku WengoPhone 2.1. U prethodnim varijantama aplikacija je bila zasnovana na operativnom sistemu Windows, ali se kasnije preorijentisala na Linux, kao na operativni sistem otvorenog koda. Prethodne varijante nisu bile zadovoljavajućeg kvaliteta, ali je najnovija prevazišla sve nedostatke prethodnih. Kao i Skype, Wengo predstavlja kompaniju koja pruža uslugu takozvanog SIP (Session Initiated Protocol) provajdera. To znači da obezbeđuje vreme za razgovore usmerene ka fiksnoj i mobilnoj telefoniji.
Za razliku od Skype-a, novi Wengo zasnovan je na Linux-u, što znači korišćenje otvorenog SIP protokola za prenos glasa preko Interneta. Aplikacija se može preuzeti sa sajta kompanije. Podrazumeva se da je mogu koristiti korisnici računara s operativnim sistemom Linux. Fajl koji treba preuzeti u obliku arhive nije mali – 24 megabajta. Ova veličina zasad je neophodna jer je fajl konfigurisan kao opšti za sve operativne sisteme Linux, mada se planira prilagođavanje različitim verzijama, što će znatno smanjiti veličinu fajla. Nakon preuzimanja nije potrebna nikakva instalacija, već se arhiva samo raspakuje i aplikacija se može pokrenuti.
Značajna novina u novoj verziji aplikacije Wengo je mogućnost korišćenja za bilo koji SIP protokol (više provajdera). To se ne može raditi istovremeno, već se za odabranog provajdera izvrši konfiguracija. Po želji se može izvršiti prekonfiguracija i preći na usluge drugog provajdera. Pri konfiguraciji iz menija se koristi opcija Configure a New Profile. Ova verzija aplikacije odlikuje se kvalitetnijim zvukom od prethodnih Windows varijanata, što je kod svih Skype-ovih konkurenata najveća mana. Zasad je Skype-u najozbiljnija konkurencija Ekiga, a koliko će Wengo zaista biti konkurentan Skype-u odlučiće korisnici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.